Dak inspecteren op waterdichtheid

Je dak en je gevel beschermen je woning van de invloeden van buitenaf. Hierdoor kun je tijdens een storm of hevige regenbui droog en warm binnen zitten terwijl het buiten tekeer gaat. Het is dus ook erg belangrijk dat je goed voor je dak en gevel zorgt. Waterschade kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot onherstelbare schade. Als je wilt weten wat de status is van jouw dak, of als je het vermoeden hebt dat je dak lekt, kun je een dak inspectie laten uitvoeren. De uitkomst van deze inspectie geeft je een goed inzicht in de staat van je dak en geeft je de mogelijkheid eventuele reparatie/vervangingsplannen tijdig te maken.

De kosten

De prijs voor het controleren van je dak hangt af van het soort dak dat je hebt, het oppervlak en of je overgaat op reparatie met hetzelfde bedrijf. Doe je dit namelijk, dan worden de kosten voor de inspectie vaak ingetrokken en is deze dus gratis. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten die je kunt hebben voor enkel en alleen de inspectie weer, inclusief btw.

 

Werkzaamheden Prijs per m2
Schuin dak inspectie €200 – €300
Plat dak inspectie €150 – €250
Onderhoudscontract €80 – €140 per jaar

 

Wat wordt tijdens een dak inspectie gedaan?

De inspecteur zal allereerst het schuine dak van de grond bekijken. Het is met dakpannen vaak makkelijk te zien waar deze niet goed meer op het dak liggen. Bij platte daken is deze eerste stap uiteraard niet mogelijk. Daarna zal de inspecteur binnen kijken naar bewijs van lekkages of andere problemen zodat hij zwakke plekken al kan vaststellen voordat hij het dak op hoeft te gaan. Op het dak zelf kijkt de inspecteur naar de algehele staat van de dakbedekking. Ook bestudeert hij de aanhechtingspunten op zwakke plekken of gaten. Vaak vinden lekkages namelijk plaats rondom de schoorsteen of bij de aanhechting met de buren. De daknok wordt ook bekeken en gecontroleerd.

 

Na de inspectie

Wanneer de inspectie is afgerond zal de inspecteur met je bespreken wat hij heeft aangetroffen. Dit komt ook in een officieel rapport te staan dat je zal ontvangen. Hij zal je vertellen wat hij vindt van de staat van je dak en het materiaal, of er lekkages zijn of niet, hoe lang hij denkt dat je dak nog mee kan gaan en zal hij een voorstel doen over eventuele reparatie en hoe dit het beste gedaan kan worden. Ook zal hij de mogelijkheid opbrengen om een onderhoudscontract af te sluiten. Als laatste zit er vaak ook een offerte inbegrepen, die aangeeft wat de kosten zouden zijn als je met dit bedrijf de reparatie zou uitvoeren.

 

Het belang van goed dak onderhoud

Het feit dat je de stap gaat zetten om een dak inspectie te laten doen is een goede zaak. Als je dak zich in goede staat verkeert, dan zal er verder geen reparatie nodig zijn, maar kun je wel overwegen een onderhoudscontract af te sluiten. Moeten er wel reparaties worden uitgevoerd en zijn deze voltooid, dan is een onderhoudscontract ook een goed idee. Een dakbedekkingsbedrijf zal dan periodiek langskomen (meestal elke 2 jaar) om je dak volledig te controleren, te reinigen en kleine reparaties uit te voeren, mocht dit nodig zijn. Hiervoor betaal je op jaarbasis tussen de €80 en €140, afhankelijk van de afmetingen en het soort dakbedekking. Door dit te doen krijg je niet alleen zelf gemoedsrust, maar zal je dak ook langer mee gaan. Een nieuw of gerenoveerd dak heeft pas onderhoud nodig na 10 jaar. De volgende beurt vindt dan weer plaats na 10 jaar, dus als je dak jonger is dan 20 jaar hoef je hier nog niet aan te denken. Na 20 jaar dienst kan een onderhoudscontract zeker een goede stap zijn.

 

Dak onderhoud zelf doen

Er zijn ook handelingen die je zelf kunt uitvoeren en bijhouden om je dak in goede staat te houden. Als je ervoor zorgt dat de bomen in de buurt op tijd worden gesnoeid zullen er minder blaadjes en takjes op je dak terecht komen, waardoor mossen en algen minder snel kunnen groeien. De dakgoot kun je ook zelf schoonhouden en je kunt dit het beste doen net nadat de bomen alle blaadjes hebben verloren voor de winter en in het voorjaar. Platte daken kun je makkelijk elke twee jaar vegen en deze vrij houden van vuil, zand, blaadjes en takken.

 

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop je de kosten voor je dak inspectie laag kunt houden.

  • Spreek met de buren: hebben de buren ook interesse, dan kun je de werkzaamheden samen aanbieden en gebruik maken van kwantumkorting.
  • Neem een contract: de jaarlijkse kosten voor een dak inspectie zijn lager als je dit via een periodiek contract laat doen dan wanneer je dit eenmalig laat uitvoeren.

 

Vergelijk offertes

Je kunt bij ons achterhalen hoeveel je precies zal moeten betalen voor je dak inspectie door middel van onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van dakdekkers uit jouw regio.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.