Gevel impregneren tegen doorslaand vocht

De gevel vormt het omhulsel van je woning en beschermt alles binnen tegen de weersomstandigheden en andere invloeden van buitenaf. Ook maakt de gevel een belangrijk deel uit van de constructie van je woning, waardoor roblemen met de gevel kunnen verregaande gevolgen kunnen hebben. De meest voorkomende problemen worden veroorzaakt door vocht. Als dit de muren in kan trekken kan er schimmel ontstaan, kan het water uitzetten wanneer het vriest en scheuren veroorzaken en wordt de kracht van de gevel minder. Het is dus belangrijk goed voor je gevel te zorgen en meteen in te grijpen als er problemen ontstaan. Het impregneren van de gevel is één van de mogelijkheden die je hebt wanneer je wilt voorkomen dat er vocht binnenkomt.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor het impregneren van je gevel hangt af van het aantal vierkante meters dat behandeld moet worden en de staat van de gevel. Vaak bestaan de werkzaamheden uit het reinigen van de muren, het repareren van eventuele scheuren en barsten en vervolgens het impregneren zelf. De gemiddelde prijs die je betaalt kun je vinden in de onderstaande tabel, inclusief btw, materialen en arbeidsloon.

 

Werkzaamheden Prijs per vierkante meter
Het reinigen van de gevel €5 – €10
Het repareren van de gevel €10 – €20
Het impregneren van de gevel €7 – €12
Onderhoudscontract gevel Middels offerte opvraag

 

Wat is impregneren precies?

Je kunt naast je gevel vaak ook je dak laten impregneren. Dit houdt in dat een waterafstotende, brandwerende en schimmelwerende beschermlaag op je gevel gespoten wordt die intrekt en dus water tegenhoudt. Vaak heeft dit materiaal ook een licht isolerende werking. Dit middel beschermt je gevel dus van invloeden van buitenaf waardoor de kans op schade aanzienlijk verminderd.

 

De voor- en nadelen

Het impregneren van de gevel is niet erg prijzig, alhoewel de kosten snel kunnen oplopen als de gevel ook gerenoveerd moet worden. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond, zal je gevel waterafstotend zijn, kan vuil en aanslag minder makkelijk aanhechten en wordt je gevel brandwerend. Het verwijderen van zure regen, uitlaatgassen of graffiti zal veel makkelijker zijn en door de isolatiewaarde van het materiaal zal het binnen aangenamer aanvoelen. Door je gevel te laten impregneren zal de waarde van je woning stijgen. Maar als je optimaal van deze voordelen wilt genieten, zal je de werkzaamheden wel elke 10 jaar moeten herhalen. Is je gevel in een slechte staat, dan zullen er meer werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat het impregneren kan beginnen. Deze zorgen uiteraard voor een verhoogde prijs. Ook is het niet mogelijk om een geïmpregneerde buitenmuur over te schilderen en kunnen andere werkzaamheden aan de gevel lastiger worden.

 

Het belang van goed gevelonderhoud

Wil je optimaal van je schone en geïmpregneerde gevel genieten, dan is het verstandig dat je deze goed onderhoudt. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, zoals het reinigen van aanslag en mos en het controleren van de voegen en stenen. Daarnaast kun je een onderhoudscontract afsluiten met een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Deze zullen dan één keer per jaar langskomen om de gevel goed na te kijken, defecten te repareren en de gevel professioneel te reinigen. Door dit te doen zal de levensduur van je gevel aanzienlijk verbeteren en wordt de kans op defecten minimaal. Bij een onderhoudscontract zit vaak ook een 24/7 noodservice inbegrepen.

 

Aandachtspunten

Wanneer je aan het plannen bent voor jouw werkzaamheden moet je een aantal punten goed in de gaten houden.

  • Doe uitvoerig onderzoek: de prijzen per impregneerbedrijf kunnen aanzienlijk verschillen. Het is belangrijk dat je goed kijkt wat er precies bij de prijs zit inbegrepen voordat je klakkeloos op de goedkoopste aanbieder afgaat. Soms kun je verrast worden door een hogere rekening omdat bijvoorbeeld de voorrijkosten of de kosten voor reparaties niet bij de offerte waren meegerekend.
  • Garantie: een goed impregneerbedrijf geeft je minstens 5 jaar garantie op het uitgevoerde werk. Wil je zorgeloos van je nieuwe gevel genieten, dan kun je beter een bedrijf kiezen die een goede garantieregeling biedt.
  • Hoe hoog is de gevel: is jouw gevel hoger dan 9 meter dan kunnen er extra kosten voor een hoogwerker in rekening gebracht worden.

 

Doe het zelf?

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je gevel te impregneren. Hiermee bespaar je gemiddeld 25 procent van de totaalprijs. Je moet hiervoor een drukspuit aanschaffen, het impregneermiddel zelf, een afdekmateriaal om vensterbanken en kozijnen te beschermen, de juiste kleding en handschoenen en een ladder. Ook is het belangrijk dat de gevel schoon is voordat je hieraan begint. De werkzaamheden zijn niet moeilijk, je spuit het impregneermiddel simpelweg tegen de gevel aan totdat deze volledig is behandeld. Vergeet niet de kozijnen en deuren af te plakken en beschermende kleding te dragen.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel jij precies kwijt zal zijn aan het laten impregneren van je gevel? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken. Deze tool is gratis en vrijblijvend en helpt je in korte tijd aan een aantal offertes van impregneerbedrijven uit jouw omgeving.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.