Huiszwam

Wanneer vocht je woning binnen kan dringen, dan heeft dit allerlei gevolgen. In het minst erge geval zal je een muffe geur ruiken en vochtplekken op de muren zien. Wordt dit niet behandeld, dan zal zich hier schimmel kunnen vormen, kun je salpeter aanslag krijgen en kan de huiszwam gaan groeien. De huiszwam is gevaarlijk voor de constructie van je huis, maar ook voor je eigen gezondheid en het verwijderen ervan kan alleen door professionals worden gedaan. Hoe herken je deze zwam, wat zijn de gevolgen en hoe kun je hier voorgoed afscheid van nemen?

Het uiterlijk van de huiszwam

Net als alle schimmels, houdt ook de huiszwam van vochtige omgevingen. Zie jij een huiszwam ergens ontstaan, dan duidt dit bijna altijd op een vochtprobleem. Wanneer de luchtvochtigheid hoger is dan 70 procent en de ruimte slecht is geventileerd is de huiszwam erg in haar element. De zwam zelf is bruin met witte randen en heeft een rond of ellipsvormig lichaam.

 

De gevolgen

Geen enkele schimmelvorming is goed voor jou en je woning, maar de huiszwam is erg hardnekkig. Daardoor kunnen ze niet alleen hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, maar ook infecties aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen. Mensen met astma en reuma zullen hier aanzienlijk meer last van krijgen wanneer er huiszwam in de buurt is. Daarnaast trekken schimmels ook erg veel ongedierte aan, zoals pissebedden, kakkerlakken, muizen, ratten en zilvervisjes. De plaats waar de huiszwam zit kan worden beschadigd, vooral als dit van hout is. Deze schimmel tast namelijk de cellulose van het hout aan, waardoor dit zwak en onstabiel kan worden. De zwam spreidt zich uit door de muren en tast zo ook het pleisterwerk aan. In de meest erge gevallen kan een gebouw zo onstabiel worden dat de eigenaren moeten worden verwijderd en de woning onbewoonbaar moet worden verklaard. Belangrijk dus, om hier zo snel mogelijk wat tegen te doen.

 

De oorzaak

Huiszwam is altijd te vinden op vochtige plekken en duidt dus ernstige problemen aan met vocht. Vocht kan op verschillende manieren je huis binnendringen, namelijk van binnenuit, van buiten en via het grondwater. Komt dit vocht ergens je muren in, dan kan daar schimmel ontstaan. Gelukkig is er voor elk soort vochtprobleem een oplossing.

  • Vocht van binnen: als je een goed geïsoleerde woning hebt, dan is ventilatie erg belangrijk. Het huis wordt zo goed afgesloten dat warmte niet meer weg kan, maar de lucht wordt ook niet meer ververst. Door in een woning te leven, koken, ademen, zweten en douchen komt er water in de lucht en stijgt de luchtvochtigheid. Als dit niet goed kan worden afgevoerd zal het condensatie vormen, voornamelijk op koudere oppervlakten. Heeft jouw probleem te maken met condensatie, dan kun je dit oplossen door de ventilatie te verbeteren met bijvoorbeeld een mechanisch ventilatiesysteem.
  • Vocht van buiten: vocht dat via de gevel naar binnen kan komen wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Dit kan op verschillende hoogtes op de muren zichtbaar zijn en duidt dus op een defect in je buitenmuren. Je kunt dit oplossen door de gevel te laten impregneren en zo waterdicht te maken, of, wanneer de problemen groter zijn, een gevelrenovatie uit te laten voeren. Een drastische oplossing, maar waarmee je je muren wel meteen ook kunt isoleren, is het vernieuwen van de volledige gevelbekleding.
  • Vocht uit de grond: stijgend grondwater is een van de meest voorkomende oorzaken voor schimmels in huis. Dit water trekt de muren in die het absorberen als een spons. Heel langzaam trekt het steeds verder omhoog totdat het de leefruimtes bereikt. Je kunt dit type vocht herkennen omdat het ontstaat aan de basis van de muren. Er zijn twee gangbare oplossingen, namelijk het injecteren van de muren met een speciale vocht werende gel, of het laten aanleggen van een waterwering.

 

De huiszwam verwijderen

Het verwijderen van de huiszwam is niet zo simpel als het verwijderen van andere schimmeltypes. Er zijn namelijk sporen en schimmeldraden waarmee hij, ook nadat je het lichaam hebt verwijderd, gewoon verder kan leven. Deze moeten allen vernietigd worden. Door de ventilatie te verbeteren en het vochtprobleem te verwijderen zal de zwam minder snel groeien, maar niet verdwijnen. Ook de sporen kunnen zich makkelijk naar je kleding of meubilair hebben verspreid. Daarom kun je het beste een professionele bestrijder inschakelen die met de juiste apparatuur en middelen alles van de zwam voorgoed kan verwijderen. Daarna kun je overgaan tot het repareren van de schade en dit is in sommige gevallen aanzienlijk.

 

Offertes vergelijken

Als jij in contact gebracht wilt worden met een schimmelverwijderingsbedrijf of een vochtbestrijdingsexpert, dan kun je dat snel en makkelijk doen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van lokale specialisten. Door deze offertes goed te bekijken en vergelijken kom je vast tot de juiste beslissing wat betreft jouw huiszwam probleem.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.