Kosten opstijgend vocht bestrijden

Als je last hebt van optrekkend of opstijgend vocht, kan dit een aantal oorzaken hebben. Oudere huizen zijn bijvoorbeeld vaak niet voorzien van een waterkering waardoor de muren het grondvocht als een spons opzuigen. Hoeveel vocht is afhankelijk van de poreusheid en dikte van je muren, zowel als de stand van het grondwater. Een kubieke meter muur kan gemiddeld zo’n 300 liter water opnemen. Heb jij optrekkend of opstijgend vocht? Dan is het belangrijk hier meteen wat aan te doen. De schade kan namelijk aanzienlijk zijn.

Hoeveel schade kan het vocht veroorzaken?

Als je geen actie neemt en de muren nemen meer en meer vocht op, dan kan dit onherstelbare schade aanbrengen aan de materialen van je huis. Komt het bijvoorbeeld bij hout terecht, dan zal dit gaan rotten, schimmelen en dus op den duur breken. Er kan zich schimmel vormen op je binnenmuren wat bacteriën aantrekt en ook ongedierte. Bovendien heeft deze schimmel directe invloed op je gezondheid en kan je verkoudheden of hoofdpijn ervaren en zullen mensen met reuma of artritis meer klachten krijgen.

Hoeveel kost het behandelen van optrekkend of opstijgend vocht

De meest gangbare manier om optrekkend vocht te behandelen is door je muren te injecteren. Dit wordt gedaan door een aantal gaten in de muur te boren en hier een vochtwerende vloeistof in te spuiten. Deze vloeistof zet uit en wordt hard en vormt zo een ondoordringbare barrière. De kosten hiervoor kan je vinden in de volgende tabel. De prijzen zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Buitenmuren injecteren €75 – €100 per meter
Binnen- en buitenmuren injecteren €150 – €200 per meter
Injectie plus reparatie €250 – €300 per meter
Schimmel verwijderen €25 per m2
Waterkerende folie €2 – €5 per m2

 

De werkzaamheden

Hoeveel van je muur je moet laten injecteren hangt af van de ernst van het probleem. Heb je alleen last van vocht op de buitenmuren, en geen last van schimmel binnen, dan is het voldoende om alleen de buitenmuren te behandelen. Is er binnen echter ook schade, dan zal je beide moeten laten injecteren. En heb je naast optrekkend vocht ook last van vocht dat via breuken of gaten in de muur van buiten naar binnen komt, dan zal je ook de hele muur moeten laten repareren.

Nabehandelingen

Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd kan je te maken krijgen met kosten voor het opruimen van de schade. Heb je ernstige schimmelvorming, dan kan je dit door een professioneel bedrijf laten verwijderen. Ook kan het verstandig zijn te investeren in een nieuw ventilatiesysteem in je kelder of kruipruimte. Bewegende lucht is veel gezonder en zo zorg je ervoor dat de kans op terugkerende vochtproblemen minimaal is. In het geval van een kruipruimte kan je deze isoleren of waterkerende folie aanbrengen.

De droogtijd

Een nadeel van deze injecties is dat je de muren niet kan behandelen of afwerken totdat de muren compleet gedroogd zijn. Hoe lang dit duurt kan je berekenen door de dikte van je muren te delen door twee, maar het zal tussen een half jaar en een jaar in beslag nemen. Tot dan dus geen behang of verf op de binnenmuren, tenzij je een vochtwerend membraan aanbrengt tussen de muur en de afwerking.

Geld besparen op de vochtbestrijding

Vochtbestrijding is niet goedkoop, maar het zal een groot verschil maken in de gezondheid van jou en je huis. Kosten zal je moeten maken, maar hier kan je lezen hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Spreek met de buren: hebben de buren ook last van vocht, dan kan je met hen overleggen de klus samen op te pakken. Dan kom je in aanmerking voor kwantumkorting wat betekent dat je per eenheid een kleiner bedrag zal betalen.
  • Help mee: door met het vochtweringsbedrijf te overleggen of er dingen zijn die je zelf kan oppakken, zoals het voorbereiden van de ruimte of het opruimen tijdens en na de klus, dan kan je geld besparen op de arbeidskosten.
  • Doe het zelf: het injecteren zal door een specialist gedaan moeten worden, maar behalve dit kan je ook zelf het één en ander doen. Je kan je kruipruimte isoleren door materiaal op de grond te leggen, vochtwerende folie aanbrengen en achteraf kan je ook zelf de schimmel verwijderen en de ventilatie verbeteren.

Nog meer besparen met onze vergelijkingstool

Met de vergelijkingstool kan je vrijblijvend aan offertes komen van vochtbestrijdingsbedrijven in jouw omgeving. Vul je postcode in en geef de specificaties van je klus door en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes kunnen verwachten in je inbox van bedrijven in jouw buurt. Deze kan je vervolgens in je eigen tijd met elkaar vergelijken zonder jezelf ergens toe te verplichten. Zo weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken wat betreft jouw vochtprobleem.

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.