Schimmel op de muur: oorzaak & oplossing

Schimmel op de muren is een veel voorkomend probleem in vooral oudere woningen die bijvoorbeeld geen waterkering hebben of waarvan de gevel aan vervanging toe is. Heb je last van schimmel in een nieuwbouwwoning, dan is dit vaak het gevolg van slechte ventilatie. Hoe dan ook, schimmel is niet alleen lelijk, het is ook slecht voor je gezondheid en kan je muren permanent beschadigen.

De verschillende oorzaken

Schimmel op de muur kan verschillende oorzaken hebben.

  • Condensatie: is jouw woning goed geïsoleerd, maar heb je last van natte plekken op de muren, het plafond of rond de ramen, dan is er een grote kans dat dit komt door condensatie. Goed geïsoleerde woningen staan erom bekend slecht te ventileren, waardoor de oude lucht niet weg kan en het water dat zich hierin bevindt ook niet. Dit strijkt vervolgens neer op de koudere plekken in huis.
  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht bevindt zich op verschillende hoogtes op de muur en komt doordat je gevel niet meer waterdicht is. Scheurtjes en barsten in de stenen en de voegen beginnen water door te laten wat vervolgens ook tot de binnenmuren door dringt.
  • Optrekkend vocht: dit type vocht vind je het eerste aan de basis van de muren en wordt veroorzaakt door het grondwater. Dit water wordt door de muren en de fundering opgezogen waarna het je leefgedeelte in trekt.

 

Schimmel verwijderen

Deze drie soorten vochtproblemen kunnen als ze niet worden behandeld schimmel veroorzaken. Deze schimmel is slecht voor je gezondheid en kan misselijkheid of hoofdpijn veroorzaken. Ook trekt het allerlei soorten ongedierte aan. Je kunt het dus maar beter zo snel mogelijk verwijderen. Is het probleem niet erg groot, dan kan een oplossing van soda en water genoeg zijn. Dit mengsel gebruik je om de schimmel van de muren te schrobben. Is dit niet afdoende, dan kun je bleekwater gebruiken, dit een nacht laten inwerken en vervolgens de schimmel verwijderen. Soms zal je dit meerdere keren moeten herhalen. Daarnaast kun je ook kiezen voor speciale en hardnekkige schoonmaakmiddelen die je kunt kopen. Een ding is zeker, doe je niets aan je vochtprobleem, dan zullen de schimmels op den duur terugkeren.

 

De verschillende oplossingen

Het is dus belangrijk dat je ook wat doet aan het probleem dat aan de basis ligt van je schimmelvorming en dit is het vocht. Hier vind je enkele methodes die je kunt overwegen nadat je besloten hebt waar jouw vocht precies vandaan komt.

 

Oplossing voor condensatievocht

Goede ventilatie in huis is sowieso gezond, maar het kan ook veel van je problemen met condensatie verminderen en oplossen. In goed geïsoleerde woningen is het regelmatig openzetten van een raam niet voldoende en ook niet altijd mogelijk. Daarnaast verlies je zo veel van de warmte die je juist wilt behouden. Een mechanisch ventilatiesysteem kan dan een uitkomst bieden. Dit systeem filtert en vernieuwt je lucht, waardoor de luchtvochtigheid zal dalen en je condensatie dus verdwijnt.

 

Oplossingen voor doorslaand vocht

Heb je last van doorslaand vocht, dan heb je een groter probleem en deze bevindt zich in de gevel. Is deze nog in goede conditie, dan kun je overwegen de muren te laten impregneren. Eerst worden ze dan gereinigd en vervolgens wordt een water afstotend middel aangebracht. Dit middel maakt de muren weer volledig waterdicht, is brandwerend en vaak ook matig isolerend. Verkeert je gevel zich echter in slechte staat, dan is het waarschijnlijk tijd voor een gevelrenovatie. De voegen en de defecte stenen zullen worden vervangen en je gevel wordt volledig gereinigd. Ook kun je daarna nog kiezen om de muren te laten behandelen met een impregneermiddel. Een gevelbekleding is ook een optie. Wil je je woning een facelift geven en daarnaast ook beter isoleren, dan kun je een sierpleister laten aanbrengen, je gevel laten bekleden met hout of kunststof of steenstrips. Deze opties hebben allemaal als positieve bijkomstigheid dat je woning in waarde zal stijgen en dat het makkelijker zal worden hem te verkopen.

 

Oplossingen voor optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt door de muren als een spons opgezogen vanuit het grondwater. Dit kun je tegengaan door een water werende gel te laten injecteren of een waterkering aan te laten leggen. Beide vormen een ondoordringbare barrière tussen het grondwater en de rest van de muur. Het injecteren van een gel is vaak goedkoper, maar de werking zal naar verloop van tijd wel afnemen. Een waterkering is permanent, maar aanzienlijk arbeidsintensiever en dus ook duurder. Woningen gebouwd na 1980 bevatten nagenoeg allemaal al een waterkering als standaard.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen op een grote klus is door over te gaan tot het opvragen van offertes. Dit doe je snel en gemakkelijk met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop. Wel zal je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van specialisten uit jouw omgeving. Door deze te vergelijken kun je tot de beste beslissing komen wat betreft het oplossen van jouw vochtprobleem.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.