Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen in huis kunnen ernstige schade aanrichten en ze zijn moeilijk te herkennen en te diagnosticeren. Vaak manifesteren deze problemen zich in de vorm van schimmel, maar het is mogelijk dat deze schimmel zich op plekken bevindt die je niet kan zien. Hier kan je lezen over de soorten vochtproblemen die er zijn, hoe je ze kan herkennen en hoeveel het kost om er wat aan te doen.

De gevolgen van vocht in huis

Vocht in huis kan je gezondheid en verschillende materialen ernstig toetasten. Zo kunnen schimmels bacteriën met zich meebrengen die verkoudheid veroorzaken, hoofdpijn of ademhalingsproblemen. Schimmels trekken ook ongedierte aan, zoals slakken, pissebedden, muizen, ratten en kakkerlakken. Mensen met reuma en astma zullen extra last hebben in een huis met vochtproblemen. Materialen zoals hout kunnen onherstelbaar worden beschadigd omdat het vocht hier rot kan veroorzaken of je vloer kan kromtrekken. Ook leidingen en bedrading die door de muren of de kelder lopen kunnen door vocht schade oplopen. De soorten vochtproblemen die er zijn, zijn condensatie, doorslaand vocht en optrekkend vocht.

Condensatie: ventilatie

Condensatie ontstaat als een ruimte een hoge luchtvochtigheid heeft en er is geen manier waarop dit vocht kan worden weggevoerd. Als er niet voldoende verwarming of ventilatie is, zal het water neerstrijken op koude gedeeltes in de ruimte, zoals muren en ramen. Na verloop van tijd kan hier schimmel vormen. Heb je last van condens in huis, dan kan je de ruimte zelf aanpakken door roosters of ventilatoren te plaatsen. Als je hele huis hier last van heeft kan je een nieuw ventilatiesysteem laten plaatsen. Het voordeel van deze laatste optie is dat er geen stookwarmte verloren gaat, zoals wel het geval is bij roosters. De volgende tabel geeft de kosten weer van verschillende onderdelen die je nodig hebt om de ventilatie te verbeteren, inclusief BTW.

 

Kostenpost Kosten
Rooster €15 – €30
Elektrische ventilator €25 – €75
Mechanisch ventilatiesysteem €1500 – €5000
Kosten klusjesman €15 – €30 per uur

 

Doorslaand vocht: verticale vochtwering

Doorslaand vocht is vocht van buitenaf dat je muur binnen trekt. Dat is meestal het geval als je gevel beschadigd is, er gaten in zitten of het voegwerk broos is geworden. Om dit op te lossen is verticale vochtwering nodig en dit wordt gedaan door je muur waterdicht te maken. Je kan dit doen door de muur te reinigen, repareren en vervolgens te impregneren of muurisolatie aan te brengen. Het is soms moeilijk onderscheid te zien tussen doorslaand vocht en condensatie. Als je wilt weten met welke soort jij te maken hebt, kan je een stukje aluminiumfolie op de muur plakken en een paar dagen wachten. Zit er dan water aan de binnenkant van de folie, dan heb je last van condensatie. Zit er vocht tussen de muur en de folie, dan heb je doorslaand vocht. De volgende tabel geeft de prijzen van de verschillende werkzaamheden weer inclusief arbeid, BTW en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2

 

Optrekkend vocht: horizontale vochtwering

Optrekkend vocht is grondwater dat door de muren wordt opgezogen. Als je muren ouder of poreus zijn, kunnen ze werken als een spons. Een kubieke meter muur kan tot 300 liter water opnemen. Dit vocht kruipt steeds verder omhoog en je kan het herkennen aan schimmelvorming aan de onderkant van je muren. Optrekkend vocht wordt opgelost door horizontale vochtwering. De meest gangbare methodes zijn het aanleggen van een waterkering en het injecteren van de muren. Beide technieken voegen een barrière onder aan de muren toe die geen water doorlaat. De volgende tabel geeft de kosten weer van het uitvoeren van deze technieken.

 

Werkzaamheden Prijs
Buitenmuren injecteren €75 – €100 per meter
Binnen- en buitenmuren injecteren €150 – €200 per meter
Waterkering aanleggen €75 – €150 per meter

 

Geld besparen op de werkzaamheden

Het oplossen van de verschillende vochtproblemen kan dus hoog oplopen in prijs. Toch is het essentieel dat je de problemen snel verhelpt. Er zijn een aantal manieren waarop je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kwantumkorting: over het algemeen geldt, hoe groter het te behandelen oppervlak, hoe gunstiger de prijs per eenheid. Spreek dus met de buren, als jij last hebt van vocht is er een grote kans dat zij het ook hebben. Als je de klus samen aanbiedt, kan je een betere prijs onderhandelen.
  • Doe het (gedeeltelijk) zelf: er zijn een paar dingen die je prima zelf kan doen, het verbeteren van de ventilatie bijvoorbeeld of zelfs het impregneren van de muren. Durf je dit niet, dan kan je ook een gedeelte zelf doen, zoals zorgen dat alles klaar is voor de werkzaamheden of opruimen tijdens en na de klus.
  • Kies een bedrijf in de omgeving: door een lokaal vochtweringsbedrijf in te huren, betaal je zo min mogelijk of geen voorrijkosten. Ook heb je dan alle professionele kennis in huis van de regio die je nodig hebt.

Bespaar nog meer en gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool

Met onze vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totale kosten van de klus. Je verplicht jezelf tot niets, maar vul je postcode en de specificaties in van de klus en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van bedrijven in jouw omgeving. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken zodat je tot een weloverwogen beslissing kan komen wat betreft jouw vochtprobleem.

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.