Vochtige binnenmuren: oorzaak & oplossing

In sommige huizen is vocht een groot probleem. Dit kan binnendringen op verschillende manieren en in je woonruimte schimmel en mos veroorzaken. Dit is slecht voor je muren, slecht voor je gezondheid en ziet er bovendien lelijk uit. Het simpelweg verwijderen van de schimmel is vaak niet voldoende en is er een drastischere aanpak nodig om de problemen met vocht voorgoed te verhelpen. Wat de oorzaak kan zijn en hoe je dit oplost lees je hier.

De oorzaken

Er zijn drie gangbare oorzaken voor vochtproblemen.

  • Condensatievocht als gevolg van gevelisolatie: het isoleren van je muren is natuurlijk altijd een goede maatregel. Je verbetert het klimaat binnen, houdt de warmte beter vast en kunt daardoor de thermostaat lager zetten. Dit is beter voor je portemonnee en voor het milieu. Een nadelige bijkomstigheid is echter dat de lucht ook minder goed kan worden geventileerd. De isolatielaag sluit je woning af en vermindert tocht. Door te ademen, te koken, te douchen en te zweten brengt iedereen vocht de lucht in en dit kan dan nergens naar toe behalve op de muren en de ramen. Het vocht zal vooral op koudere oppervlaktes in je woning neerslaan als condensatie. Als jij net je gevel hebt laten isoleren en nu problemen hebt met vochtige binnenmuren, dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak.
  • Doorslaand vocht: een andere oorzaak van vochtige binnenmuren kan zijn dat je gevel water van buiten doorlaat. Dit kan zijn door kleine barstjes in de voegen of scheuren in de stenen. Je gevel beschermt je woning van de weersinvloeden van buitenaf en is deze in een slechte staat, dan zal de bescherming op sommige plekken verminderen. Doorslaand vocht herken je doordat het zich op verschillende hoogtes bevindt en alleen aan de binnenkant van de buitenmuren.
  • Optrekkend vocht: de laatste oorzaak voor vochtproblemen op je binnenmuren kan uit de bodem komen. Als je woning in een gebied staat met hoog grondwater, dan trekt dit in de fundering en in de muren en komt zo je woonruimte binnen. Woningen met een kruipruimte hebben hier vaak last van, omdat deze ruimtes koud zijn en een hoge luchtvochtigheid laten zien. Je herkent dit doordat het vocht zich aan de onderkant van de muren bevindt.

 

De oplossingen

Gelukkig zijn er voldoende oplossingen beschikbaar voor deze verschillende vochtproblemen.

  • Oplossing condensatievocht: het is altijd belangrijk dat je na de isolatiewerkzaamheden zorgt voor goede ventilatie van je woning. Alleen door de oude en muffe lucht een uitweg te geven, kun je condensatie tegengaan. Denk hierbij aan een ventilatiesysteem, dat ervoor zorgt dat jouw lucht constant wordt ververst. Er zijn verschillende systemen waaruit je kunt kiezen. Nieuwbouwwoningen zijn standaard uitstekend geïsoleerd en zijn dus ook al uitgerust met zo’n systeem.
  • Oplossing voor doorslaand vocht: het oplossen van problemen met doorslaand vocht is lastiger en dit komt vaak voor bij oudere woningen. Je zal dan een gevelrenovatie moeten uitvoeren waarbij de gevel wordt gereinigd, de defecte stenen worden vervangen, de gevel opnieuw wordt gevoegd en een impregneermiddel wordt aangebracht. Dit is een kostbare ingreep, maar hierna kan je gevel er weer tientallen jaren tegenaan.
  • Oplossing voor optrekkend vocht: de manieren om optrekkend vocht tegen te gaan hangen af van de oorzaak van het probleem. Is het klimaat in je kruipruimte slecht, dan kun je dit soms verbeteren met bodemisolatie of het aanbrengen van bodemfolie. Soms is alleen het verbeteren van de ventilatie in de kruipruimte al voldoende. Een andere mogelijkheid die je hebt is het injecteren van je muren met een vochtafstotende gel. Dit vormt dan een ondoordringbare laag waardoor water niet meer kan worden opgezogen.

 

Hoe herken je jouw soort vochtprobleem?

Het is vrij makkelijk te achterhalen met welk soort vochtprobleem jij te maken hebt. Ten eerste is er de locatie van het vocht. Bevindt deze zich onderaan de muren, dan heb je te maken met optrekkend vocht. Zijn de buitenmuren vochtig op verschillende hoogtes, dan is het waarschijnlijk doorslaand vocht. En heb je last van vocht op de koudere oppervlaktes, dan is het meestal condensatie. Je kunt ook een simpele test doen door een stukje folie op de muur te bevestigen en deze een aantal dagen te laten hangen. Ontstaat het vocht aan de buitenkant van de folie, dan heb je te maken met condensatie. Ontstaat het vocht tussen de muur en de binnenkant van het folie, dan is er sprake van doorslaand vocht. Je kunt het beste snel de hulp inschakelen van een professioneel bedrijf, voordat de problemen uit de hand lopen en je nog meer kosten moet maken om ze te verhelpen.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel jij precies zal moeten betalen voor het verwijderen van het vocht uit jouw muren? Dan kun je gebruik maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Binnen een korte tijd ontvang je dan een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio die je kunt vergelijken en gebruiken tijdens de planfase van jouw klus.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.