Vochtige buitenmuren; oorzaak & oplossing

De gevel is er om je woning te beschermen van de weersinvloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat regenwater niet binnen kan dringen en dat je woning waterdicht wordt. Heb je last van vochtige buitenmuren, ook wel doorslaand vocht genoemd, dan is een defecte gevel bijna altijd de oorzaak. Vooral oudere huizen hebben hiermee te maken, gevels gaan nu eenmaal niet onbeperkt mee. De problemen met vochtige buitenmuren zijn op drie manieren op te lossen.

Hoe herken je vochtige buitenmuren?

Vochtige buitenmuren kun je op verschillende manieren herkennen. Natte muren kunnen verscheidene oorzaken hebben (condensatie, optrekkend vocht, doorslaand vocht), maar problemen met de gevel uiten zich in een aantal symptomen. Zo is er ten eerste de plaats waar het vocht zich bevindt. Is dit op verschillende hoogtes op de muren, dan is er meestal sprake van doorslaand vocht in plaats van optrekkend vocht. Dit laatste komt namelijk uit de grond en het vocht bevindt zich dan ook aan de basis van de muur. Je kunt ook een stukje folie op het probleemgebied hangen (aan de binnenkant van de muur) en een aantal dagen wachten. Als zich dan vocht gevormd heeft tussen de muur en het folie, dan heb je te maken met doorslaand vocht. Bevindt het vocht zich aan de buitenkant van het folie, dan heb je last van condensatievocht. Dit laatste is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Je kunt ook je gevel zelf eens goed onder de loep nemen. Als je gescheurde voegen en gebarsten stenen ziet op de probleemplek, dan kun je ervan uit gaan dat je vochtproblemen van buitenaf komen.

 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van vochtige buitenmuren is een slechte gevel. Over de jaren kunnen de weersomstandigheden, de aanslag van uitlaatgassen en zure regen en mosgroei je gevel beschadigen. Ook als er vocht intrekt en het gaat vriezen, dan bevriest het water en zet dit uit waardoor er kleine beschadigingen in de stenen en voegen kunnen ontstaan. Dit alles kan ervoor zorgen dat je gevel niet meer waterdicht is en dat vocht je woning binnen kan trekken. Het is belangrijk dat je hier zo snel mogelijk wat aan doet, voordat je grotere schade zal ondervinden.

 

De oplossingen

Er zijn verschillende manieren waarop je de problemen met doorslaand vocht een halt kunt toeroepen.

  • Gevel reinigen en impregneren: een manier om het vocht tegen te houden is impregneren. Een waterafstotend, brandwerend en vuilafstotend middel wordt dan tegen je gevel gespoten waar het een beschermlaag vormt tegen aanslag en water. Zijn je problemen nog in een vroeg stadium, en is je gevel op de meeste plekken nog in een goede staat, dan kan dit voldoende zijn. Het is wel belangrijk dat de gevel van tevoren goed wordt gereinigd. Heb je een nieuwbouwhuis en wil je de levensduur van je gevel verlengen, dan kan impregneren ook een goede optie zijn.
  • Een gevelrenovatie: de tweede optie die je hebt is een gevelrenovatie. Tijdens deze werkzaamheden wordt je gevel eerst volledig gereinigd, worden defecte stenen verwijderd en vervangen, wordt het voegwerk opnieuw uitgevoerd en kun je daarna ook kiezen om de gevel te laten impregneren. Oudere woningen hebben hier baat bij, omdat de gevel simpelweg verouderd is en een facelift nodig heeft. Voor deze procedure betaal je meer, maar daarna kan je gevel weer tientallen jaren probleemloos functioneren.
  • Nieuwe gevelbekleding: als je gevel in slechte staat is en je bent ook ge├»nteresseerd om je woning beter te isoleren, dan kun je deze ook volledig opnieuw laten bekleden. Dit kan gedaan worden met isolerende crepi of een ander materiaal, zoals hout of kunststof. Je brengt dan een waterdichte laag aan, die vaak ook nog eens goed isoleert. Houd er wel rekening mee dat je door je muren te isoleren, binnen weer last kunt krijgen van condensatievocht.

 

Problemen met de gevel voorkomen

Nadat je de werkzaamheden hebt laten uitvoeren, kun je langer van je gevel genieten als je er goed voor zorgt. Je kunt hem zelf twee keer per jaar reinigen en de stenen en het voegwerk controleren op beschadigingen. Je kunt ook een professioneel bedrijf inschakelen die voor een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding periodiek langskomen om gevelonderhoud uit te voeren. Dit is makkelijk, omdat je er dan zelf geen omkijken naar hebt en je gevel er altijd tiptop uit zal zien. Het bedrijf zal je gevel reinigen en defecten herstellen voordat ze grotere problemen kunnen gaan geven. Je kunt dit het beste doen voor de herfst, zodat je optimaal beschermd bent voordat het slechte weer aanbreekt.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel je zou moeten betalen om de problemen met jouw doorslaande vocht op te lossen? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend, maar kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio. Deze offertes kun je vergelijken met elkaar, en met je eigen vindingen, om zo tot de beste beslissing te komen wat betreft het oplossen van de problemen met jouw vochtige buitenmuren.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.