Bouwvocht: oorzaak & oplossing

Het laten bouwen van een huis is een spannende aangelegenheid. Je hebt je droomhuis ontworpen en eindelijk is deze klaar en de overdracht is gedaan. Maar als je er snel in wilt trekken en de woning wilt gaan aankleden zal je eerst moeten zorgen dat het bouwvocht verdwenen is. Dit is een onderdeel van nieuwbouw waar je waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden en die niet moet worden overhaast. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om van dit vocht af te komen.

Wat is bouwvocht?

Bij elk bouwproject wordt veel water gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan beton, specie, gips en andere materialen die met water moeten worden aangelengd. Daarnaast worden de meeste huizen in fases gebouwd wat betekent dat er een periode is geweest dat het huis bloot stond aan alle weersomstandigheden. Het vocht dat in een nieuwbouwhuis achter is gebleven en dat dus nog moet opdrogen wordt bouwvocht genoemd. Dit bevindt zich in wanden, plafonds en vloeren en in een gemiddeld nieuwbouwhuis kan dit wel 4000 liter zijn. Voordat je in het huis kunt inrichten zal je eerst dit bouwvocht moeten verwijderen.

Waarom moet het vocht er eerst uit?

Vocht in woningen kan funest zijn. Het zorgt voor een muffe geur, condensatie en eventueel schimmel. Bij bouwvocht is dit precies hetzelfde. De woning moet dus eerst goed worden geventileerd en als je er al in woont kan dit vervelend zijn. Ten tweede zal je verf afbladderen als je dit over natte muren aanbrengt, kunnen je vloeren kromtrekken, je stucwerk beschimmelen en je behang loslaten. Het is dus essentieel dat je het bouwvocht probleem oplost, voordat je ook maar iets met de inrichting je huis gaat doen.

Verschillende manieren om het vocht te verwijderen

Je kunt dit vocht op verschillende manieren verwijderen. Hier vind je enkele voorbeelden.

  • Goede ventilatie: als je geen haast hebt het huis te betreden, dan kun je het natuurlijk laten drogen. Je moet dan alle ramen en deuren regelmatig openzetten als het buiten droog is. Dit kun je ook doen als je er al in woont, maar in de wintermaanden kan dit koud zijn. Ook kun je het beste alle deuren open laten staan zodat ook binnenshuis een goede luchtcirculatie ontstaat. Je nieuwbouwhuis drogen op deze manier kan wel 18 maanden duren. Totdat het huis droog is kun je de meubelen het beste minstens 5 centimeter van de muren afzetten, zodat deze geen vocht opnemen en beschadigen.
  • Geleidelijk opwarmen: een andere manier om van het bouwvocht af te komen is door je woning geleidelijk op te warmen. Je begint bij 17 graden en houdt dit een week vast. Elke week daarna zet je de thermostaat een graad hoger, totdat je 20 graden hebt bereikt. Hoger dat 20 is niet nodig. Zo kan je het droogproces aardig versnellen.
  • Ventilatiesysteem: alle nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Het is goed als je deze voordat je intrekt een tijd volledig aanzet. Vervang wanneer je er woont wel de filters, want er zal een boel bouwstof in het systeem gezogen zijn.
  • Bouwdrogers: een bouwdroger is een apparaat dat je huurt en dat vocht uit de ruimte opneemt. Het water wordt opgevangen in een daarvoor bestemde waterbak. Alhoewel bouwdrogers je woning sneller drogen, kan het zijn dat dit te snel gebeurt en dat er scheuren ontstaan. Ook als het kouder is dan 12 graden zal een bouwdroger niet goed werken. Het verwijderen van bouwvocht is dus zeker niet iets wat je moet overhaasten.

Hoe lang duurt het voordat het huis droog is?

Het verwijderen van bouwvocht moet op een rustig tempo gebeuren en een volledige droging kan meer dan een jaar duren. Het is verstandig als je hierover praat met je architect of aannemer. Elk huis is anders en ook de weersomstandigheden hebben invloed, dus de tijd dat het kost om te drogen kan variëren. Je kunt voor die tijd wel al intrekken en als je graag al wat aan de aankleding wilt doen, kun je daarvoor bijvoorbeeld speciaal bouwbehang aanschaffen zodat de muren tegelijkertijd toch nog kunnen drogen.

Uitbesteden

Het is ook mogelijk om het uitdrogen van je woning over te laten aan een professioneel bedrijf. Deze kunnen precies meten wanneer het huis droog is en kunnen je adviseren over wanneer je er precies in kunt trekken en wat je aan de inrichting kunt doen. Ook hebben ze de beste apparatuur en kennis in huis om je woning zo snel mogelijk maar veilig te laten drogen.

Vergelijk offertes

Als je graag wilt weten hoeveel het zou kosten als jij je bouwvocht professioneel laat verwijderen, dan kun je hier onze gratis vergelijkingstool voor gebruiken. Deze tool verplicht je niet tot aankoop en kan je in korte tijd een aantal offertes toesturen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken en tot de juiste beslissing komen wat betreft het verwijderen van het bouwvocht uit jouw nieuwbouwwoning.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.