Kosten buitenmuur impregneren

Er zijn verschillende manieren waarop vocht je muren in kan komen. Zo is er condensatie binnen in huis wat vaak veroorzaakt wordt door slechte ventilatie. Ook is het mogelijk dat het grondwater de muren in trekt, dit wordt optrekkend vocht genoemd. Vooral poreuze stenen werken als een spons en een kubieke meter muur kan wel driehonderd liter water vasthouden. De laatste manier is water van buitenaf, zoals regen en sneeuw dat via gaten of scheuren in de gevel naar binnen kan komen. Deze laatste optie heet doorslaand vocht en één manier om dit te verhelpen is door buitenmuren te laten impregneren.

De gevolgen van vocht in de muren

Vocht in de muren kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen is het schadelijk voor het hout dat zich in je huis bevindt, eventuele leidingen en draden die door de muren lopen. Heb je een houten vloer en deze wordt nat dan trekt hij krom. Dragend hout kan gaan rotten en zijn kracht verliezen. Vocht in de muren is ook schadelijk voor de gezondheid. Zo kan het schimmel veroorzaken waardoor bacteriën en ongedierte wordt aangetrokken en het hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden en misselijkheid kan veroorzaken. Mensen met reuma en astma zullen zich slechter voelen in een huis met een hoge luchtvochtigheid. Allemaal problemen die dus snel een oplossing nodig hebben.

De kosten van het impregneren van je buitenmuren

De kosten van deze werkzaamheden hangen af van de staat van je muren. Is alleen het impregneren nodig, dan is het vrij goedkoop. Is je gevel vies en moet deze eerst gereinigd worden, dan ben je al meer geld kwijt en als je muren ook moeten worden gerepareerd zit je gebonden aan de duurste optie. Dit is echter praktisch een complete gevelrenovatie en daarmee heb je wel de garantie dat je muren weer jarenlang meekunnen. Hier zie je de kosten van deze drie opties, per vierkante meter en inclusief arbeidskosten, BTW en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2
Schimmel verwijderen €25 per m2

 

De voordelen van impregneren

Nadat je gevel geïmpregneerd is, zal hij waterafstotend zijn waardoor water niet meer je muren in kan dringen. Ook zorgt dit er voor dat algen en mossen niet zo makkelijk meer kunnen groeien. Een mooie bijkomstigheid is ook dat het impregneermiddel brandwerende kwaliteiten en een isolerende waarde heeft. Je muur hoeft dus minder vaak onderhouden te worden en beschermt je tegen de kou en brand. Laat je je muren impregneren, dan zal dit ook bijdragen aan de waarde van je huis.

Spouwmuurisolatie?

Als je van je vochtproblemen af wilt zijn en je wilt ook een investering doen die zichzelf terugbetaald, dan kan je ook het isoleren van je spouwmuur overwegen. Tijdens dit proces wordt een waterafstotend en isolerend materiaal zoals glaswol, de spouw ingespoten waarna je kan beginnen met besparen op de energierekening. Spouwmuurisolatie is zo effectief dat het zich binnen 5 jaar heeft terugbetaald. Heb je grote problemen met vocht, dan is spouwmuurisolatie waarschijnlijk niet voldoende en zal je de muur eerst moeten repareren alvorens op het impregneren over te gaan.

Eventuele extra werkzaamheden

Nadat de klus af is, kan je beginnen met het herstellen van de schade. De muren zullen moeten uitdrogen, maar je kan wel de schimmel reinigen of laten reinigen. Ook is het belangrijk dat je voor goede ventilatie zorgt in huis zodat condensatie zich niet kan vormen en dat de lucht weer fris en gezond is voor een fijn leefklimaat.

Geld besparen op de werkzaamheden

Er zijn een paar manieren waarop je geld kan besparen op de werkzaamheden. En dit kan handig zijn, want als je grotere problemen hebt kunnen de prijzen flink oplopen. De volgende tips kunnen je helpen de rekening zo laag mogelijk te houden.

  • Doe het zelf: het impregneren van je muren is zelf te doen, mits er geen ernstigere problemen aan de hand zijn zoals scheuren en slecht voegwerk. Je kan het impregneermiddel kopen bij de meeste doe-het-zelf zaken en het is vrij makkelijk aan te brengen. Zorg er wel voor dat je gevel schoon is.
  • Overweeg spouwmuurisolatie: voor besparingen op de lange termijn is dit een goede optie. Je hebt echter wel een lege spouw nodig, niet alle huizen hebben dit.
  • Help mee: als je het niet zelf aandurft, kan je wel met het impregneerbedrijf overleggen om kleine taken van hen over te nemen. Het voorbereiden van de muur bijvoorbeeld zodat ze er goed bij kunnen, of het opruimen tussendoor en achteraf.
  • Spreek met de buurman: deel je misschien een gevel, en heeft de buurman ook problemen met doorslaand vocht, dan kan je de klus samen aanbieden en in aanmerking komen voor kwantumkorting.

Extra besparen kan hier

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool verplicht je jezelf tot niets, maar kan je wel snel en makkelijk beschikken over een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio. Door je postcode en de specificaties van je klus in te voeren kunnen wij de informatie binnen een korte tijd naar je email sturen. Deze offertes kan je vervolgens in je eigen tijd met elkaar vergelijken zodat je makkelijk tot een weloverwogen beslissing kan komen wat betreft jouw doorslaande vocht.

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.