Condens op de ramen: oorzaak & oplossing

Vandaag de dag is condensatie een veel voorkomend probleem. Dit komt doordat nieuwbouwhuizen maar ook nieuwe kozijnen of dakkapellen moeten voldoen aan de regels die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Eén van deze regels heeft te maken met isolatie en alle woningen of bouwprojecten die nu worden geplaatst moeten over een uitstekende isolatiewaarde beschikken. Ook zijn op dit moment veel mensen bezig met het isoleren van hun woning en hier kan ook meer condensatie van ontstaan. Maar wat is condensatie precies, waarom ontstaat het en hoe kun je het tegen gaan?

Wat is condensatie?

Condensatie ontstaat doordat het vocht in de lucht van gasvorm naar vloeibare vorm wordt omgezet. Dit gebeurt als het afkoelt, dus als het in contact komt met een koud oppervlak. Daarom vind je condens vaak aan de binnen- of buitenkant van de ramen of op koude plekken op de muren. Een gezin met twee kinderen kan dagelijks 10 tot 20 liter vocht produceren, door de ademen, te koken, te douchen en te zweten. Dit vocht moet natuurlijk wel ergens naartoe en één van de manieren waarop het zich uit is door condensatie. 

Hoe kun je condensatie herkennen?

Als je zeker wilt weten dat jouw vochtproblemen voortkomen uit condensatie dan kun je dit achterhalen met een simpele test. Hang een blaadje aluminiumfolie aan de muur en kijk waar het vocht ontstaat. Is dit aan de buitenkant van de folie, dan is er sprake van condensatie. Vormt het vocht zich tussen de muur en het folie, dan komt het vocht uit je muren en kan dit duiden op een defecte of oude gevel.

Condensatie en isolatie

Het laten isoleren van je woning is uiteraard een goede zaak. De warmte die je stookt kan moeilijker weg, waardoor de ruimtes langer op temperatuur blijven en je de thermostaat lager kunt zetten. Nieuwbouwhuizen zijn daarom altijd al erg goed geïsoleerd en steeds meer mensen die oudere huizen bezitten gaan ook over tot het uitvoeren van deze isolatiemaatregelen. Het feit dat de warmte minder goed weg kan, heeft echter ook als gevolg dat het vocht in de lucht ook nergens naartoe kan. Oudere woningen met houten kozijnen en scheurtjes in de gevel ventileren automatisch, maar geïsoleerde huizen zijn volledig afgesloten. Daarom vind je in goed geïsoleerde woningen vaak meer condensatie dan in huizen die niet zijn geïsoleerd.

Condens aan de buitenkant van de ramen

Heb je problemen met condens aan de buitenkant van de ramen, dan heb je waarschijnlijk dubbel glas. Deze condensatie ontstaat als de buitenlucht warmer is dan de temperatuur van het glas in het raam. Dit komt dus eigenlijk alleen in de zomer en de lente voor. Deze vorm van condensatie is natuurlijk en niet schadelijk en zo gauw het glas zich begint op te warmen zal het water verdwijnen. 

Condens aan de binnenkant van de ramen

Deze condens komt dus van binnen en betreft het vocht dat de lucht wordt ingebracht terwijl in het huis geleefd wordt. Dit vocht komt in contact met het koudere oppervlak van je raam en zet zich dus om in condens. Je kunt dit ook tegenkomen op je muren of plafonds en het vindt het meest plaats in de ochtend wanneer het oppervlak nog koud is. Je kunt dit vocht voorkomen door ervoor zorg te dragen dat je je woning beter ventileert.

Manieren om je woning beter te ventileren

Eigenlijk is het heel tegenstrijdig een paar ramen tegen elkaar open te zetten wanneer je net zo veel geld hebt geïnvesteerd in het laten isoleren van je woning. Toch is dit iets wat de condensatie zal verminderen. Andere manieren om een betere ventilatie te realiseren is door middel van strategisch geplaatste ventilatieroosters en doorlaat plekken, zodat de lucht zich natuurlijk door je woning verspreidt. Ook dit heeft als gevolg dat je woning wederom erg snel kan afkoelen. Een ventilatiesysteem is voor de meeste mensen de beste oplossing en in nieuwbouwwoningen worden deze vaak al standaard geplaatst. Deze systemen zorgen ervoor dat er op een mechanische manier geventileerd kan worden en dat je dus altijd frisse lucht in je huis hebt. Naast het feit dat dit je condensatie aanzienlijk zal verminderen, is dit ook een stuk gezonder.

 

Condens tussen het dubbele glas

De laatste plaats waar condensatie kan ontstaan is tussen je dubbele glas. Als dit het geval is, heeft dit niet met de luchtvochtigheid te maken, maar met een constructiefout of een lek in het glas. De ruimte tussen de twee glasplaten, de spouw, moet volledig luchtdicht zijn om een goede isolatiewaarde te verwezenlijken. Het kan dus betekenen dat je glas oud aan het worden is, of dat er sprake is van een fout. Bekijk in dit geval altijd je garantie, want de reparatie hiervan kan vaak onder de garantie worden opgelost.

 

Vergelijk offertes

Heb jij last van condensatie en wil je dit oplossen door je woning beter te ventileren? Gebruik dan onze gratis vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal vrijblijvende offertes van bedrijven uit jouw regio.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.