Dryzone

Optrekkend vocht is helaas maar al te vaak een probleem in oudere woningen. Het grondwater trekt de muren in onder het huis en kan zo het woongedeelte bereiken. De natte muren gaan schimmelen en er kan salpeter aanslag ontstaan. Natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk oplossen om verdere schade te voorkomen. Dryzone is een product dat zowel het optrekkend vocht kan tegenhouden als het pleisterwerk op je muren kan herstellen en beschermen.

Wat is Dryzone?

Dryzone is een injectievloeistof die je zelf aan kunt brengen zolang je een boor, een kitspuit en het Dryzone product hebt aangeschaft. Door de vloeistof in de muur te injecteren ontstaat er een chemisch vochtscherm tussen het water en de rest van de muur. Doe je dit langs de volledige basis van je muur, dan zullen je vochtproblemen dus worden opgelost en kun je verder met het herstellen van de schade. Ook hier heeft Dryzone een aantal producten voor ontwikkeld die water afstoten en aanslag tegengaan. Je moet er wel rekening mee houden dat het soms wel 5 maanden duurt voordat je muur volledig is uitgedroogd.

De kosten

Een groot voordeel van het Dryzone systeem is dat je het zelf kunt plaatsen en dus aardig wat kosten kunt besparen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt hangt af van de dikte van je muur en ook van het aantal strekkende meters. In de volgende tabel vind je de gemiddelde kosten per unit, inclusief btw.

 

Dryzone product Prijs
Koker met 310 ml €35
Koker met 600 ml €64
Kitspuit €10

 

 

De installatie

Het grote voordeel van Dryzone is dat je dit systeem zelf kunt toepassen zolang je het juiste gereedschap hebt. Ten eerste is het belangrijk bescherming te dragen, zoals handschoenen en een overall. Een mondkapje is niet nodig; Dryzone is ontwikkeld als een gezonder alternatief voor andere injectiegels. Je boort een aantal gaten in een verticale rij langs de onderkant van de muur. Deze gaten moeten 10 centimeter van elkaar af worden gepositioneerd, 2 centimeter korter zijn dan de dikte van de muur en hebben een doorsnee van 12 millimeter. Je injecteert de vloeistof vervolgens in deze gaten waar het zal uitzetten en een chemische reactie zal veroorzaken. Vervolgens kun je de gaten afdichten met specie en beginnen met het herstellen van je muur.

 

De voor- en nadelen van Dryzone

De ontwikkelaars van Dryzone wilden een snellere en makkelijkere manier vinden om optrekkend vocht tegen te gaan. De gels en crèmes die hieruit voortkwamen zijn dan ook langer houdbaar, eenvoudig zelf snel te plaatsen en beter voor de gezondheid en het milieu. Het probleem met veel andere injectiegels is dat ze naar verloop van tijd minder effectief worden, maar Dryzone gaat zeker 50 jaar mee. Daarnaast beschikt Dryzone over een groot aantal testrapporten en Technische Goedkeuringen en is het WTA gecertificeerd. Het nadeel van elke injectiegel, waaronder Dryzone, is dat het geen permanente oplossing biedt. Zoek je deze wel, dan is een waterkering een alternatief.

 

Een waterkering

Als je voor altijd van je optrekkende vocht verlost wilt zijn, dan is een waterkering een alternatief voor muurinjecties. Moderne woningen, gebouwd na 1980 bevatten standaard een waterkering, maar woningen die ouder zijn niet. Waterkeringen zijn de meest effectieve oplossing tegen optrekkend vocht, maar meteen ook het duurste. Er wordt een vochtwerende laag van kunststof, roestvrij metaal, hydraulische mortel of DPC-folie tussen de eerste en de tweede rij stenen aangebracht, aan de basis van de muur dus. Daarna worden de stenen teruggeplaatst en zie je nog weinig van de uitgevoerde werkzaamheden. Deze klus is echter erg specialistisch en moet door een ervaren bedrijf worden uitgevoerd. Hiervoor betaal je makkelijk €100 per vierkante meter en soms meer, afhankelijk van hoe dik je muren zijn. Dit is dus aanzienlijk duurder dan het Dryzone systeem, de werkzaamheden duren langer en zullen meer impact hebben op je dagelijkse leven.

 

De gevolgen van optrekkend vocht

Welke oplossing je ook kiest, het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het uitvoeren van de werkzaamheden. Optrekkend vocht is niet alleen lelijk aan de muren, waar schimmel, zwammen en salpeter kunnen vormen, het is ook ongezond. De lucht ruimt muf en het langdurig inademen hiervan kan misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. Astma- en reumapatiënten zullen hun symptomen als erger ervaren. Daarnaast trekt deze aanslag ook ongedierte aan, zoals kakkerlakken, pissebedden, muizen, ratten en zilvervisjes. De vochtigheid richt schade aan aan je muren en aan eventuele houten constructies waar het rot en zwakke plekken veroorzaakt. Waterleidingen en elektriciteitskabels die vanuit de kelder komen en langs de natte muur lopen kunnen beschadigen. Voor je eigen gezondheid en voor de levensduur van je woning kun je dus beter snel korte metten maken met je optrekkende vocht.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel geld je zou moeten betalen om jouw vochtproblemen op te laten lossen? Gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je met elkaar en eventueel met wat je zelf al hebt verzameld om tot de beste conclusie te komen wat betreft het oplossen van je vochtprobleem.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.