Isolatie in de kruipruimte

Woningen die een kruipruimte hebben, kunnen hier soms meer hinder dan profijt van ondervinden. Kruipruimtes staan er bekend om vochtig en koud te zijn en dit trekt door naar boven het woongedeelte in. Vochtige muren in de kelder, schimmel, condensatie en houtrot zijn allemaal voorbeelden van de gevolgen hiervan. Je kunt het klimaat in je kruipruimte, en dus ook erboven, aanzienlijk verbeteren door deze te isoleren. Hier zijn twee verschillende methodes voor, elk met zijn eigen uitwerking en totaalprijs.

De kosten

De twee methodes waar je de keuze uit hebt zijn het isoleren van de bodem van de kruipruimte of isolatiemateriaal aanbrengen aan de onderkant van de vloer (dus aan het plafond van de kruipruimte). Wat deze methodes precies inhouden, kun je hieronder lezen. De gemiddelde prijzen vind je in de volgende tabel, inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

 

Methode Gemiddelde prijs per m2
Bodemisolatie €20 – €30
Vloerisolatie €50

 

Bodemisolatie

Het isoleren van de bodem van je kruipruimte is het goedkoopste. Voor een bedrag van gemiddeld €25 per vierkante meter wordt het isolatiemateriaal de kruipruimte ingespoten tot het een bepaalde dikte (25 – 30 centimeter) heeft bereikt. Veel voorkomende isolatiematerialen zijn schelpen en EPS-parels. Door de bodem hiermee de bedekken, zal het vocht van de grond in de isolatielaag condenseren in plaats van erboven. De luchtvochtigheid van de kruipruimte gaat daardoor naar beneden. Ook zal de temperatuur in de kruipruimte omhooggaan omdat de kou wordt tegengehouden. Een beter klimaat in de kruipruimte betekent een beter klimaat in het woongedeelte erboven, maar een echt hoge vloerisolatiewaarde haal je er niet mee.

 

Voor- en nadelen van bodemisolatie

Het grote voordeel van bodemisolatie is dat het snel gedaan kan worden. Zonder al te veel overlast kunnen de werkzaamheden in een paar uur klaar zijn. Hierdoor zijn de kosten ook relatief laag. Het verbeterde klimaat in de kruipruimte zal boven te merken zijn en problemen met vocht rondom je leidingen of in je houten constructie zullen aanzienlijk verminderen. Bodemisolatie wordt ook gedekt door de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning van de RVO. Ben je echter echt op zoek naar een betere isolatie van je vloer en wil je in het woongedeelte meer verschil merken, dan is dit niet de beste optie.

 

Isolatie van de onderkant van de vloer

Wil je wel een goede vloerisolatiewaarde bereiken, dan kun je het isolatiemateriaal ook aan de bovenkant van de kruipruimte laten aanbrengen. Dit kan alleen als de kruipruimte hoog genoeg is om in te werken, maar deze methode wordt verreweg het meeste toegepast. Het isolatiemateriaal, zoals PUR-schuim, glas- en steenwol of isolatiekussens, houdt de kou en de vochtigheid van de kruipruimte tegen, waardoor de vloer aanzienlijk warmer aan zal voelen. Het klimaat in de kruipruimte verbeter je hier niet mee.

 

Voor- en nadelen van vloerisolatie

Het grote voordeel van vloerisolatie is dus dat je geld zal besparen op de energierekening en jaarlijks kan dit oplopen tot een paar honderd Euro’s. Ook gaat je CO2-uitstoot naar beneden en ben je dus milieuvriendelijker bezig. De subsidie Energiebesparing Eigen Woning dekt deze methode ook en gemiddeld kun je vloerisolatie terugverdienen in 7 tot 10 jaar. Binnen zal het aanzienlijk aangenamer zijn en wordt de warmte beter over je ruimtes verdeeld. Tocht en koude plekken zullen verdwijnen en de vloer zal warmer aanvoelen aan je voeten. Het nadeel van vloerisolatie is dat je eerst een vrij grote investering zal moeten maken en als het materiaal niet goed is aangebracht kan de werking aanzienlijk afnemen.

 

Aandachtspunten

Als je je kruipruimte wilt laten isoleren, dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

  • Goede ventilatie: hoe beter je isoleert, hoe minder warmte kan ontsnappen, maar hierdoor wordt de luchtcirculatie in je woning of kruipruimte aanzienlijk slechter. Het is dus belangrijk om ook aan goede ventilatie te denken, door middel van ventilatieroosters in de kruipruimte of een nieuw ventilatiesysteem binnenshuis.
  • De juiste methode en het juiste materiaal: voordat je aan de werkzaamheden begint is het verstandig goed onderzoek te doen naar alle mogelijkheden die je hebt. Als je bijvoorbeeld niet op zoek bent naar goede vloerisolatie dan is bodemisolatie de helft goedkoper. Het materiaal is ook van belang en je hebt hier vaak veel keuze in. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen.

 

Doe het zelf

Het isoleren van je kruipruimte is ook prima zelf te doen en hier heb je niet veel doe-het-zelf ervaring voor nodig. Isoleer je de bodem van de kruipruimte, dan moet je erop letten dat je het materiaal gelijkmatig en op de juiste dikte aanbrengt. Isoleer je de onderkant van de vloer zelf, dan is het erg belangrijk dat het materiaal goed wordt bevestigd om het optimale rendement te behalen. De besparing die je zal maken kan oplopen tot 60 procent van de totaalprijs.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om voor jou te achterhalen wat de juiste aanpak is, is door alle opties te bekijken. Dit doe je door offertes op te vragen en onze vergelijkingstool kan je hierbij helpen. De service is gratis en verplicht je niet tot aankoop, maar geeft je wel een goede indicatie van wat er voor jou op de markt beschikbaar is.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.