Kosten kelderdichting

Een vochtige kelder betekent dat je een ruimte hebt die je niet optimaal kunt benutten. Daarnaast kan het vocht schade aan je fundering aanrichten en kan het omhoog trekken waardoor het je leefgedeelte binnendringt. Als jij last hebt van vochtproblemen in je kelder, dan kun je een aantal stappen ondernemen om dit op te lossen. Welke deze zijn en wat ze kosten, lees je hier.

De kosten

De prijs die je betaalt voor jouw kelderdichting hangt af van een aantal factoren. Zo is er het aantal eenheden, de methode en de omvang van de schade. De volgende tabel geeft de kosten weer, inclusief btw, materialen en arbeidsloon, per eenheid, zodat je zelf de uiteindelijke gemiddelde prijs kunt berekenen.

 

Methode kelderdichting Prijs
Coating van de muren €50 – €60 per m2
Injecties in de muren €100 per meter
Volledige bekuiping €100 – €150 per m2

 

  • Bij kleine vochtproblemen: als je je kelder in gebruik wilt gaan nemen en de problemen met het vocht zijn niet erg groot, dan is een waterdichte coating van de muren alleen genoeg. Dit is dan meer preventief dan oplossend. Voor €50 tot €60 per vierkante meter ben je dan al klaar. Doe je dit zelf, dan bespaar je nog meer. Een pot van 10 liter (waarmee je 40 vierkante meter kunt dekken), kost gemiddeld €100.
  • Grotere problemen: als het vocht tot hoog in je muren trekt omdat deze de druk van het grondwater niet aankunnen, dan heb je een groter probleem. Een van de oplossingen is om je muren te laten injecteren. Rond de basis van de muren wordt dan een vochtwerende gel in de muren gespoten dat het optrekkende water voorgoed tegenhoudt. Hiervoor betaal je gemiddeld €100 per meter.
  • De kelder volledig waterdicht maken: als je van plan bent om veel tijd in je nieuwe kelder door te brengen, dan kun je maar beter zorgen dat er geen problemen met vocht meer kunnen ontstaan. Alles wordt dan nagekeken en de muren worden volledig waterdicht gemaakt met fixeerlagen, snelcement en waterdichtingsmortels.

 

De prijsopbouw

Als je graag wilt weten hoe je geld kunt besparen op het waterdicht maken van je kelder, kun je het beste kijken naar waar de prijs uit wordt opgebouwd. De grootste bijdrager is dan tegelijkertijd de plek waar je het meeste voordeel kunt halen. Bij het waterdicht maken van je kelder, bestaat de eindprijs uit materialen, arbeidskosten en vaak ook voorrijkosten. Uiteraard verschilt de verhouding per methode die je kiest, maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat 24 procent van de totaalprijs naar arbeidskosten gaat, 74 procent naar materialen en 2 procent naar de voorrijkosten. Kies je voor een volledige bekuiping, dan zal het aandeel van de arbeidskosten aanzienlijk groter zijn. Door het werk zelf te doen, bespaar je dus minimaal 25 procent van de totaalprijs. Er zijn echter werkzaamheden, zoals het injecteren van de muren, die je zonder professioneel gereedschap niet kunt uitvoeren. Het volgende diagram geeft de verhouding nogmaals weer.

prijsopbouw kelderdichting

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het planproces van je kelderdichting kom je voor een aantal keuzes te staan die de prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden. Hier vind je de grootste bijdragers op een rijtje.

  • De methode: zoals boven aangegeven, betaal je voor het coaten van je muren aanzienlijk minder dan voor het laten injecteren van een vochtwerende gel, vooral als je de muren zelf behandelt. In veel situaties is het aanbrengen van een vochtwerende laag echter niet genoeg, deze houdt optrekkend vocht namelijk niet tegen. De methode is dus voor een groot gedeelte afhankelijk van de omvang van jouw vochtprobleem.
  • Eventuele schade: nadat de werkzaamheden zijn afgerond, en je muren hebben kunnen drogen, kan het zijn dat je de schade nog moet laten repareren. Het verwijderen van schimmel, bijvoorbeeld of het repareren van houten balken.
  • Het aantal eenheden: hoe groter de kelder, hoe meer geld je kwijt bent. De prijs per eenheid gaat echter wel naar beneden als je een groter oppervlak kunt aanbieden. Het is dus gemiddeld gezien altijd beter om de gehele klus in één keer te laten oppakken dan dit in stadia te doen.

 

Interessante bespaartips

Wil je graag geld besparen op je kelderdichting? Dan vind je hier twee tips waarmee je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

  • Doe het zelf: als het mogelijk is om de werkzaamheden zelf uit te voeren, dan bespaar je gemiddeld 25 procent van de totaalprijs. Is dit niet mogelijk, dan kun je het voorbereidende werk doen, meehelpen en opruimen na afloop.
  • Vraag de buren: heb je last van vocht in een muur die je met je buren deelt? Dan kun je overwegen de klus samen aan te bieden. Hoe groter de klus, hoe lager de prijs per eenheid.

 

Vergelijk offertes

Als je precies wilt weten hoeveel je kwijt zou zijn aan jouw kelderdichting, dan kun je gebruik maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Binnen een korte tijd ontvang je een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio die je kunt gebruiken bij het plannen van je klus.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.