Kosten kelder drainage plaatsen

Vocht in de kelder; dit is een probleem dat in Nederland veel voorkomt. Het vocht kan binnenkomen via de muren, via de vloer of via de randen tussen de muren en de vloer. Het is belangrijk dat dit wordt opgelost, anders kan het grote schade aanrichten aan je woning. Daarnaast kan het vocht via de muren je leefruimte intrekken wat lelijke aanslag en schimmels veroorzaakt en bovendien ongezond is. Eén van de manieren waarop je dit vocht kunt verwijderen is door een drainage te laten plaatsen.

De kosten

Een drainagesysteem is een mechanisch systeem dat het water via een netwerk van buizen wegzuigt en afvoert. Je bent dan volledig af van je vochtproblemen daar en kunt de kelder in gebruik gaan nemen. Er zijn verschillende systemen beschikbaar en het type dat je kiest en de prijs die je betaalt is afhankelijk van waar het water vandaan komt. Drainagesystemen zijn niet geschikt voor optrekkend vocht, hiervoor kun je beter een injectiegel kiezen of een waterkering. De prijs die je betaalt voor een drainagesysteem is afhankelijk van de situatie en kan erg verschillen per kelder. In de volgende tabel vind je een indicatie van de gemiddelde kosten voor het laten aanleggen van zo’n systeem, inclusief btw, arbeidskosten en materialen. Wil je zeker weten wat de kosten voor jou zouden zijn, dan kun je het beste overgaan op het aanvragen van offertes.

 

Soort systeem Prijsindicatie De exacte prijs
Randdrainagesysteem €2000 – €5000 Exacte prijs op te vragen middels offertes
Vloerdrainagesysteem €3500 – €6500 Exacte prijs op te vragen middels offertes
Wanddrainagesysteem €3500 – €6500 Exacte prijs op te vragen middels offertes
Vloer- en wanddrainagesysteem €5000 – €10.000 Exacte prijs op te vragen middels offertes

 

  • De goedkoopste optie: als je last hebt van vocht dat via de randen van de muren en de vloer binnenkomt, dan is een randdrainagesysteem de beste oplossing. Dit is ook meteen het goedkoopste, er is geen ingewikkeld buizennetwerk nodig en het water kan makkelijk worden afgevoerd.
  • Vloer- of wanddrainage: komt het vocht via de vloeren of de muren naar binnen, dan kun je beter kiezen voor een vloer- of een wanddrainagesysteem. Deze systemen zijn iets complexer en er is meer breekwerk nodig om ze te installeren. Daarom betaal je hier meer voor.
  • Een gecombineerd systeem: komt het water via zowel de muren als de vloeren naar binnen, dan is er een gecombineerd systeem nodig die het water van beide locaties wegvoert. Het aanleggen hiervan is arbeidsintensief en het systeem is aanzienlijk groter. De kosten hiervoor lopen makkelijk op tot €10.000 per kelder.

 

De prijsopbouw

De opbouw van de prijs verschilt per systeem. Bij een randdrainagesysteem zullen de arbeidskosten zwaarder wegen, omdat er minder materialen nodig zijn. Een gecombineerd systeem vereist meer materialen en dus zullen deze hier zwaarder wegen. Gemiddeld nemen de materialen ongeveer 25 procent in beslag en de arbeidskosten 73. De overige twee procent zijn voor de voorrijkosten. Dit zie je nogmaals in het volgende diagram.

prijsopbouw kelderdrainage

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die betaalt is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Daarnaast zijn er ook factoren waar je geen invloed op hebt die er wel voor zorgen dat de prijs kan stijgen. Hier vind je enkele op een rijtje.

  • Het soort systeem: hoe ingewikkelder het systeem, hoe duurder de prijs. Het is belangrijk dat je het juiste systeem kiest voor jouw vochtprobleem. Ook kun je kijken naar eventuele alternatieven. Misschien is een kelderdichting wel goedkoper voor jou.
  • De afmetingen van de kelder: hoe groter de kelder, hoe groter het systeem en hoe hoger de kosten. Dit heb je niet echt in de hand, maar wordt bepaald door de al bestaande afmetingen.
  • De omvang van het probleem: heb je een groot vochtprobleem, dan kan een drainagesysteem zeker uitkomst bieden. Is je probleem met vocht kleiner, dan kan het zijn dat een goedkopere oplossing evenveel resultaat biedt.

 

Interessante bespaartips

Een drainagesysteem is niet goedkoop. Vind hier enkele tips om de kosten laag te houden.

  • Kwantumkorting: deel je een muur in de kelder met de buren, dan hebben deze vast ook last van vochtproblemen. Je kunt overwegen de klus samen aan te bieden en zo geld te besparen op de totaalprijs.
  • Kies een plaatselijk bedrijf: door een specialist te kiezen in je buurt kun je op de voorrijkosten besparen of ze soms volledig vermijden. Vooral bij klussen die meerdere dagen in beslag nemen kan dit een aardige besparing betekenen.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door het vergelijken van offertes. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit de buurt. Deze kun je met elkaar vergelijken en tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe kelderdrainagesysteem.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.