Lekdetectie

Heb je het vermoeden dat zich in één van je leidingen of buizen een lekkage bevindt, dan kun je deze beter zo snel mogelijk laten verhelpen. Vaak worden lekkages pas laat ontdekt, omdat de leidingen verstopt zitten en de gevolgen laat kunnen worden gezien. Vocht in huis is slecht voor je gezondheid, maar kan ook de constructie van je woning aanpassen, vooral als de leidingen lekken op houten onderdelen. Een lekkage kun je dus het beste laten opsporen door een specialist. Deze heeft verschillende gereedschappen waarmee hij een lekdetectie kan uitvoeren en het probleem kan lokaliseren.

De kosten

De prijs die je betaalt voor de lekdetectie alleen ligt tussen de €300 en €400. De specialist neemt dan enkele uren de tijd om alle buizen en leidingen te testen op lekkage. Hiervoor kan hij naar de temperatuur kijken van de muren, camera’s inbrengen in de leidingen of de luchtvochtigheid en de vochtigheid van de muren meten. Na afloop krijg je een volledig rapport met daarin de geconstateerde problemen en voorgestelde oplossingen. Ook zal je een offerte ontvangen met de kosten als je de problemen laat verhelpen door hetzelfde bedrijf. In sommige gevallen komen de kosten voor de lekdetectie dan te vervallen.

De symptomen

Er zijn weinig echt duidelijke symptomen die aanduiden dat je een lekkage hebt, tenzij er veel water wordt doorgelaten. Natuurlijk kun je naar verloop van tijd natte plekken zien en kan er sprake zijn van schimmelvorming. Een andere manier is door een verhoogde waterrekening. Is er een lekkage in je centrale verwarming, dan zal de druk op de boiler lager worden. In sommige gevallen kan een lekkage soms jarenlang onopgemerkt blijven.

Gangbare lekkages

Er zijn een aantal gangbare lekkages die in woningen het meeste voorkomen.

  • Waterleiding: het water in je leidingen staat altijd onder druk. Het komt via één punt je woning binnen en wordt daarna via verschillende vertakkingen naar de kranen en andere aansluitingen gebracht. De lekkage bevindt zich vaak in deze vertakkingen, omdat dit een zwak punt is in je waterleidingsysteem. Ook kan een te hoge druk op de waterleidingen hier lekkage veroorzaken.
  • Verwarmingssysteem: lekkages in het verwarmingssysteem komen erg vaak voor. Je vindt deze dan meestal in de aan- of de afvoerleidingen die zich in de vloer of wand bevinden en dus niet zichtbaar zijn. Werkt je verwarming niet naar behoren en laat de boiler een lagere druk zien op de leidingen, dan kan het zijn dat je een lekkage hebt in je verwarmingssysteem. Soms is dit het resultaat van boorwerk in de vloer of in de muur.
  • Afvoerbuis: ook afvoerbuizen worden vaak beschadigd door boorwerk. Dit kan de buis zijn die het water van de douche wegleidt of van een wastafel. Het is vaak moeilijk deze te lokaliseren voordat je aan je boorwerk begint.

De gevolgen van vochtproblemen

Vocht is funest voor je eigen gezondheid, zowel als voor de gezondheid van je woning. Heb je het vermoeden dat er ergens in jouw huis een lekkage is, dan kun je dit maar beter zo snel mogelijk oplossen. De schade achter de schermen is vaak veel groter dan wat jij met het blote oog kunt zien. Hier vind je enkele gevolgen die direct te maken hebben met een lekkage in huis.

  • Gezondheidsproblemen: door een lekkage kan, zonder dat jij hier erg in hebt, de luchtvochtigheid in je woning stijgen. Dit zorgt ervoor dat jij je over het algemeen niet erg goed zal voelen. Hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende symptomen. Ook problemen met ademhalen komen vaak voor. Hebben zich op de natte plek schimmels ontwikkeld dan trekken deze allerlei ongedierte aan waar mensen met allergieën heftig op kunnen reageren. Denk hierbij aan huisstofmijt, zilvervisjes, kakkerlakken, pissebedden, ratten en muizen. Reuma- en astmapatiënten zullen meer last krijgen en bij regelmatig inademen van de slechte lucht is het mogelijk dat je een luchtpijpinfectie ontwikkeld.
  • Problemen met je woning: vocht in de woning heeft ook verregaande gevolgen voor je woning zelf. Zo zal behang beginnen te bladderen en pleisterwerk kan afvallen. Trekt het vocht in een houten constructie dan kan deze gaan rotten en zijn kracht verliezen. Ontstaat er schimmel dan is deze vaak moeilijk te verwijderen en blijven er bijna altijd vlekken of andere schade achter.
  • Esthetische problemen: als laatste ziet een woning met vochtproblemen er onverzorgd uit en dit gevoel wordt versterkt door de muffe geur die het vocht teweegbrengt. Door schimmels op de muren en de zichtbaarheid van natte plekken worden potentiële kopers van je woning direct afgeschrikt.

 

Vergelijk offertes

Vermoed jij dat er sprake is van een lekkage in jouw woning. Dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken om snel in contact te komen met een lekdetectie- of vochtbestrijdingsexpert uit jouw regio. Je zal in een korte tijd een aantal offertes ontvangen die je kunt vergelijken met elkaar en met eventueel onderzoek dat je zelf al hebt gedaan. Alleen door alle opties te bekijken kun je je lekdetectie het beste inplannen.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.