Kosten muur waterdicht maken

Als je last hebt van vocht in je muren, dan kan dit zijn om verschillende oorzaken. Het kan komen door condensatie in huis als gevolg van slechte ventilatie. Het vocht kan ook van buiten komen, als tijdens slechte weersomstandigheden het water door de scheuren en de gaten naar binnen kruipt. En als laatste is er grondwater, wat de muren in trekt steeds verder naar boven. Eén van de methodes om deze problemen op te lossen is het waterdicht maken van de muren.

Wanneer muur waterdicht maken?

Als je last hebt van water van buitenaf of binnen maak je de muren waterdicht. Dat betekent condensatie of doorslaand vocht. Vocht van het grondwater is optrekkend vocht, daar zijn andere methodes voor, genaamd horizontale vochtwering. Het waterdicht maken van de muur wordt ook wel verticale vochtwering genoemd. Je beschermt de binnenkant van de muren van de invloeden van buitenaf. Als je binnen last hebt van condensatie, of buiten last hebt van doorslaand vocht omdat je gevel niet meer waterdicht is, dan is het tijd om je muur waterdicht te maken.

De kosten van het waterdicht maken van je muur

Het waterdicht maken van je muur kan op een paar verschillende manieren. Je kan aan de binnenkant een vochtwerende coating aanbrengen zodat de condens de muren niet in kan. Je kan aan de buitenkant je muren laten impregneren, je kan je kelder waterdicht laten maken en eventueel het probleem van binnenuit aanpakken door spouwmuurisolatie te kiezen. De volgende tabel geeft deze mogelijkheden weer, inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2
Vochtwerende coating aanbrengen €50  – €60 per m2
Waterdicht maken kelder €115 – €125 per m2

 

De werkzaamheden die je kiest hangen af van het probleem dat je hebt en de ernst van het probleem.

Impregneren

Impregneren wordt gedaan door een beschermende laag op de gevel aan te brengen. Deze laag maakt de gevel waterdicht en zorgt er voor dat mossen en algen niet zomaar kunnen groeien. Ook is deze laag brandwerend en licht isolerend. Vaak is voor het impregneren nodig om de gevel te reinigen en als er beschadigingen zijn moeten deze eerst worden gemaakt voordat men tot het impregneren over kan gaan.

 

Vochtwerende coating

Dit kan je doen in de kelder, of bijvoorbeeld in de badkamer. Je brengt een soort verflaag aan op de muren die geen water meer doorlaat. Condens kan zo bijvoorbeeld de muren niet meer in. Dit kan je zelf doen, of je kan het laten doen, dat hangt af van jouw wensen. Als je grote vochtproblemen hebt, zal deze methode niet voldoende zijn, maar voor kleine problemen zoals condensatie, is het een prima oplossing.

Kelder waterdicht maken

In Nederland zijn kelders vaak de oorsprong van veel vochtproblemen. Hier is vaak een slechte ventilatie en is de luchtvochtigheid hoog wat resulteert in condensatie en optrekkende vocht. Door je hele kelder waterdicht te laten maken, kan je deze problemen verhelpen. Meestal worden de voegen gerepareerd en wordt de hele kelder in een waterdichte pleister gewikkeld.

Hoe kan je geld besparen op het waterdicht maken van de muren?

Als je grotere problemen hebt, kan de rekening voor deze werkzaamheden dus best hoog oplopen. En ook al moet het gedaan worden, niet iedereen heeft dat geld zomaar beschikbaar. Hier kan je een aantal tips vinden om de totaalrekening zo laag mogelijk te houden.

  • Doe het zelf: een aantal van bovenstaande werkzaamheden kan je prima zelf. Zo is het aanbrengen van waterafstotende verf niet al te lastig en kan je ook de buitenkant van je muren best zelf impregneren. Als het lastiger wordt, zoals wanneer de gevel gereinigd moet worden of voegen moeten worden hersteld, kan je beter een specialist inschakelen.
  • Doe een gedeelte zelf: in plaats van de hele klus zelf te doen, kan je ook een gedeelte zelf doen. Denk hierbij aan het voorbereidende werk of opruimen tussendoor en achteraf. Bespreek dit met de vakmannen, anders kan het zijn dat je problemen krijgt met de garantie.
  • Overweeg isolatie: je moet er even een bedrag voor neerleggen, maar spouwmuurisolatie verdient zichzelf erg snel terug, namelijk binnen 5 jaar. Door een waterafstotend isolatiemiddel in de spouw te spuiten kan je de muren ook aardig waterdicht maken. En je bespaart per jaar een groot bedrag op de elektriciteitsrekening.

Wij kunnen helpen

De beste manier om geld te sparen is door middel van het vergelijken van offertes, en wij kunnen je daarbij helpen. Geef je locatie en de gegevens van je klus door in onze vrijblijvende vergelijkingstool, en binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kan je in je eigen tijd met elkaar vergelijken zodat je tot een weloverwogen beslissing kan komen wat betreft jouw klus.

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.