Salpeter verwijderen kosten

Ben je in het bezit van een oudere woning in Nederland dan kan je te maken krijgen met vochtproblemen. Nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met een waterwering, een mechanisch ventilatiesysteem en goede isolatie, maar bij woningen gebouwd voor 1980 is dit niet het geval. Dit vocht kan ontstaan om verschillende redenen. Misschien is je gevel aan renovatie toe, trekken de muren vocht op uit het grondwater of heb je last van condensatie in huis. Wat ook de oorzaak, het resultaat kan zowel schimmel op de muren veroorzaken zowel als een witte aanslag. Deze witte aanslag is salpeter en dit is om verschillende redenen schadelijk.

Wat is salpeter?

Salpeter is mineraal zout dat een aanslag op de muur veroorzaakt die bijna altijd ontstaat door optrekkend grondwater. Dit water bevat chemische elementen, zoals ammoniak, tezamen en nitraatbacteriën. Wanneer je metselwerk caliumkarbonaat bevat zal dit voor een chemische reactie zorgen en zie je een witte harige aanslag op je muur. Dit salpeter is schadelijk voor je bouwconstructie, zowel als voor je eigen gezondheid.

 

De kosten

De witte aanslag op de muren is niet alleen lelijk. Omdat salpeter een zout is, trekt het vocht aan waardoor je problemen worden versterkt. Daarnaast heeft het als gevolg dat je verf en behang zullen afbladderen en loslaten, dat schimmelvorming wordt bevorderd, dat de luchtvochtigheid omhoog gaat en dat het in je muur bijt. Je zal dus eerst je problemen met vocht moeten oplossen voordat je de salpeter kunt gaan behandelen. Het goede nieuws is dat je dit makkelijk zelf kunt verwijderen, met een middel dat beschikbaar is in de meeste doe-het-zelf zaken. De volgende tabel geeft je een idee van de kosten die dit met zich meebrengt.

 

Materialen Gemiddelde prijs
Verwijderingsmiddel €20 per liter
Roller €5 per stuk
Verfbak €3 per stuk

 

Hoe kun je dit zelf?

Het verwijderen van de salpeter is makkelijk, het voorkomen is lastiger. Je koopt bij een goede doe-het-zelf zaak een kwalitatief salpeter verwijderingsmiddel. Deze kunnen worden toegepast op allerlei ondergronden en bevatten ook preventieve kenmerken om toekomstige aanslag te vermijden. Je brengt de vloeistof op het gebied met de salpeter aan, en ook met een ruime rand eromheen. Het beste is om dit in twee lagen te doen en elke laag goed te laten drogen. Daarna borstel je de salpeter weg en kun je beginnen met het herstellen van het uiterlijk van de muur. Vergeet niet je beschermende maatregelen, zoals handschoenen en een mondkapje en zorg ook voor goede ventilatie terwijl je de muur behandelt.

 

Hoe kun je salpeter in de toekomst voorkomen?

Salpeter wordt veroorzaakt door optrekkend grondwater en de beste manier om dit tegen te gaan is door of een muurinjectie te laten doen of door een waterkering aan te laten leggen.

  • Muurinjectie: een muurinjectie is een vrij simpele ingreep. Aan de basis van je muren wordt dan een water afwerende gel ingebracht dat zich uitzet en zo het optrekkende water volledig tegenhoudt. De werkzaamheden zijn niet erg arbeidsintensief, en de overlast is dus minimaal, maar je moet er wel rekening mee houden dat de werking van de gel naar verloop van tijd verslechterd.
  • Waterkering: een waterkering is een laagje kunststof, of een ander water afstotend materiaal, dat tussen de eerste en de tweede rij stenen van je woning wordt aangebracht. De tweede rij moet dan volledig worden verwijderd waarvoor aanzienlijk meer sloopwerk nodig is. Bovendien moeten de werkzaamheden door een expert worden uitgevoerd, omdat het een specialistische klus betreft. Je betaalt hier dus meer voor, maar als het eenmaal gedaan is heb je een permanente oplossing voor je optrekkende vocht.
  • Goede ventilatie: zorg er altijd voor dat je woning goed is geventileerd. Hiermee voorkom je condensatie en andere vochtproblemen, maar zorg je ook dat je regelmatig frisse lucht kunt inademen en dat je muren altijd voldoende kunnen uitdrogen.

 

Gezondheidsproblemen bij natte muren

Natte muren kunnen om verschillende redenen gezondheidsproblemen veroorzaken. Ten eerste trekken ze een groot aantal soorten ongedierte aan, zoals pissebedden, kakkerlakken, muizen, ratten en zilvervisjes. Deze laten viezigheid achter, kunnen je eten besmetten en poepen in je woning. Hierdoor krijg je problemen met hygiëne en kun je ziek worden. Een tweede veroorzaker van gezondheidsproblemen is schimmel. De lucht wordt muf en adem je hiervan te veel in dan kun je last krijgen van misselijkheid en hoofdpijn. Mensen met bepaalde allergieën hebben daar vaak meer last van in een woning met natte muren. Ook astma- en reumapatiënten ervaren dan versterkte symptomen. Als laatste zal de luchtvochtigheid in je woning hoger worden, waardoor je problemen kunt krijgen met ademen en je algemeen slechter kunt voelen.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel jij zal betalen voor het verwijderen van salpeter? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio. Deze kun je met elkaar vergelijken en zo tot de beste conclusie komen wat betreft het verwijderen van jouw salpeter.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.