Schimmel in de slaapkamer: oorzaak & oplossing

De slaapkamer is een plek van rust. Hier kun je je weer opladen, klaar voor een nieuwe dag. Daarvoor is de inrichting van een slaapkamer ook erg belangrijk en als er schimmel ontstaat op de muren kan dit de rust in de ruimte verstoren. Niet alleen ziet het er lelijk en onverzorgd uit, het is ook slecht voor je gezondheid en het richt permanente schade aan. Schimmel in de slaapkamer kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk dat je hier zo snel mogelijk wat aan doet.

 

De oorzaken

Vaak associëren we schimmel met de badkamer, maar ook in andere ruimtes in huis kan er schimmel ontstaan. Dit duidt op een vochtprobleem en dit vocht kan van buiten, van binnen of uit de grond komen.

  • Vocht van buiten: als vocht van buiten in je slaapkamermuren trekt, dan is er sprake van een lek in je gevel. Heb je een oudere woning, dan kan de gevel op den duur gebreken gaan vertonen. Dit is meestal van ouderdom, of doordat aanslag en begroeiing kleine scheuren hebben veroorzaakt in de stenen of de voegen. Deze scheurtjes worden groter als hier water in komt dat vervolgens bevriest en uitzet. Dit type vochtprobleem wordt ook wel doorslaand vocht genoemd, en het kenmerkt zich doordat het zich op verschillende hoogtes op de muren bevindt.
  • Vocht van binnen: ook in de lucht binnenshuis is voldoende vocht aanwezig. Dit genereren we zelf door te douchen, te koken, te ademen en te zweten. Bij goed geïsoleerde huizen is het moeilijk voor dit vocht een uitweg te vinden naar buiten en strijkt het neer als condensatie. Je ziet dit dan ontstaan op de koudere plekken, zoals de muren die aan buiten grenzen en de ramen.
  • Vocht uit de grond: de muren van een woning zijn poreus en kunnen net als een spons veel vocht opnemen. Staat het grondwater hoog, dan kan dit dus via de muren opgezogen worden en naar boven trekken, je slaapkamer in. Dit heet dan ook wel optrekkend vocht en kenmerkt zich doordat het ontstaat aan de onderkant van de muren. Naast schimmel kan je er dan soms ook een witte salpeter aanslag zien.

 

De oplossingen

Gelukkig zijn er voor elke soort vochtprobleem een aantal oplossingen beschikbaar. De methode die je kiest hangt af van het soort vochtprobleem dat je hebt.

  • Oplossingen voor doorslaand vocht: doorslaand vocht van buiten kan worden opgelost door je gevel te laten inspecteren en repareren. Je kunt daarna kiezen om de muren te laten impregneren, zodat ze volledig waterdicht worden gemaakt. Is je gevel in een slechte staat, dan kan het nodig zijn een gevelrenovatie te laten uitvoeren. De voegen en defecte stenen worden dan vervangen, de muren worden schoongemaakt en je gevel ziet er weer uit als nieuw. Daarna kun je ook overgaan op het impregneren van de gevel. Wil je een drastischere oplossing en ben je geïnteresseerd in het isoleren van je muren, dan kun je deze volledig nieuw laten bekleden met bijvoorbeeld steenstrips, hout, kunststof of sierpleister.
  • De oplossing voor condensatievocht: is er in jouw slaapkamer sprake van condensatievocht, dan komt dit door slechte ventilatie. Vooral in goed geïsoleerde woningen is dit vaak een probleem. Je kunt dit makkelijk oplossen door de luchtcirculatie te verbeteren en regelmatig een aantal ramen open te zetten. Bij slecht weer is dit echter niet mogelijk en daarom kiezen veel mensen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Zo kan het vocht in de lucht tijdig worden afgevoerd en zal je schimmelprobleem verdwijnen.
  • Oplossingen voor optrekkend vocht: omdat de meeste slaapkamers zich op een hogere verdieping bevinden is optrekkend vocht niet vaak de reden voor schimmel aldaar. Dit zou je dan al eerder opmerken in de ruimtes eronder. Bij slaapkamers op de benedenverdieping is het echter niet zo vreemd. Je lost optrekkend vocht op door of een waterkerende gel te laten injecteren in de muren of een waterkering aan te brengen. Beide voegen een barrière toe tussen het grondwater en de rest van de muur, waardoor dit niet verder opgezogen kan worden.

 

Schimmel verwijderen

Nu je het probleem hebt aangepakt is het tijd om de schade te herstellen. Je kunt een professioneel bedrijf inhuren om je schimmel te verwijderen, maar je kunt dit ook zelf doen. Probeer het eerst met een sodaoplossing en een schuursponsje. Werkt dit niet, dan kun je ook bleekwater gebruiken, dit een nacht laten intrekken en de muur vervolgens schoon te schrobben. Er zijn ook verscheidene specialistische schoonmaakmiddelen beschikbaar die je kunt gebruiken. Nadat je de schimmel hebt verwijderd, wacht dan even totdat de muur droog is voordat je overgaat op schilderen of behangen.

 

Vergelijk offertes

Als je wilt weten wat het voor jou kost om je vochtprobleem in de slaapkamer aan te pakken, kun je dit het beste achterhalen door het opvragen van offertes. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor en je zal deze snel en gemakkelijk ontvangen. Bovendien is deze service gratis en verplicht het je niet tot aankoop. Deze offertes kun je vervolgens gebruiken bij het plannen voor jouw klus.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.