Het belang van ventileren tegen vocht

Vandaag de dag is het erg belangrijk dat je je woning zo goed mogelijk isoleert. Daarmee verminder je het gebruik van fossiele (en eindige) brandstoffen, zodat toekomstige generaties hier ook profijt van hebben. Daarnaast bespaar je jaarlijks op je eigen energiekosten en verbetert het klimaat binnen aanzienlijk omdat de warmte beter verdeeld wordt en langer blijft hangen. Het feit dat de warmte bewaard blijft brengt wel een probleem met zich mee. De luchtcirculatie in huis zal ook aanzienlijk verslechteren. Hierdoor kun je problemen krijgen met vocht en condensatie. Dit probleem los je op door je isolatie te combineren met goede ventilatiemogelijkheden.

Het probleem van slechte ventilatie

Ieder mens heeft frisse lucht nodig vol met zuurstof. Hieruit haal je energie en leven. Is de ventilatie van jouw woning niet optimaal dan zal het zuurstofgehalte lager zijn en de luchtvochtigheid hoger. Alles wat we doen, douchen, ademen, koken, zweten, brengt kleine vochtdeeltjes de lucht in. Als de ventilatie niet goed is, dan kunnen deze deeltjes niet weg en zullen ze als condensatie ergens neerstrijken. Doe je hier niets aan, dan kan hier schimmel ontstaan. Deze schimmel richt schade aan aan je muren en aan je gezondheid. In een slecht geventileerde woning zullen astma- en reumapatiënten versterkte symptomen ervaren en adem je lucht in die kwalitatief niet voldoende is.

Waar vind je deze vochtproblemen?

Deze vochtproblemen ontstaan vaak op plekken die kouder zijn, zoals de ramen of koude plekken op de muren. Heb je nieuwe kozijnen aangeschaft, dan kan de goede isolatiewaarde hiervan ook condensatie veroorzaken. In ruimtes als de badkamer en de keuken is het probleem vaak groter dan ergens anders in huis. Als je je afvraagt of je met condensatie te maken hebt of doorslaand vocht van buiten, dan kun je dit makkelijk controleren door een stukje aluminiumfolie op de muur te bevestigen en deze een tijdje te laten hangen. Ontstaat er vocht op de buitenkant van het folie, dan is er sprake van condensatie. Is het vochtig tussen de muur en het folie, dan is er sprake van doorslaand vocht.

Wat kun je doen om je vochtproblemen op te lossen?

De beste manier om korte metten te maken met de vochtproblemen in je woning is door goede ventilatie te realiseren. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden en vooral bij goed geïsoleerde woningen is een ventilatiesysteem aan te raden. Dagelijks de ramen open zetten is dan niet voldoende en dat is soms ook niet mogelijk, omdat het weer te slecht is of omdat je dan te veel warmte verliest. Wat betreft ventilatiesystemen heb je vier mogelijkheden.

  • Ventilatiesysteem A: dit ventilatiesysteem is afhankelijk van de natuurlijke beweging van de lucht door je woning. Er komt geen ventilatiemotor bij kijken en het gebruikt dus ook geen stroom. Door middel van roosters en doorgangen in de deuren wordt de frisse lucht van buiten door het huis geleid waar het vervolgens via een afvoerpijp weer verdwijnt. Eigenlijk wordt dit systeem nauwelijks meer toegepast, omdat er te veel warmte verloren kan gaan en het je isolatiewaarde dus eigenlijk verlaagt.
  • Ventilatiesystemen B en C: deze systemen werken gedeeltelijk natuurlijk en gedeeltelijk automatisch. Bij ventilatiesysteem B wordt de lucht via een ventilator aangevoerd en natuurlijk weer afgevoerd. Bij ventilatiesysteem C is dit precies andersom. Hierdoor heb je maar een minimaal buizensysteem nodig en heb je, in het geval van systeem B, altijd frisse lucht, ook als de lucht buiten stilstaat.
  • Ventilatiesysteem D: dit systeem is volautomatisch en wordt door middel van een ingewikkeld buizensysteem aangelegd. De lucht wordt automatisch aangevoerd en afgevoerd door het creëren van twee luchtstromen die elkaar niet raken. Daardoor wordt dit ook wel het balanssysteem genoemd. Dit systeem is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen, omdat een beetje tocht deze balans al in de war kan brengen. Je kunt dus nooit een raam openzetten terwijl de ventilatie ook aan is.

Ventilatie in verschillende ruimtes

Er zijn een aantal ruimtes in huis waar ventilatie essentieel is.

  • De badkamer: in de badkamer wordt veel stoom gecreëerd wat de luchtvochtigheid doet stijgen. Je kunt ervoor kiezen een handmatige ventilator te installeren of een volledig automatisch systeem. Deze eerste doe je zelf aan en uit, terwijl het automatische systeem aangaat als je het licht aandoet en weer uitgaat als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt.
  • De keuken: ook koken brengt veel vocht in de lucht en een goede afzuiging kan dit verminderen. Een afzuigkap of aansluiting op een ventilatiesysteem kunnen hier een uitkomst bieden. De kooklucht wordt dan snel afgevoerd, voordat het zich ergens kan vestigen.
  • De kruipruimte: kruipruimtes zijn van nature vochtig en door je vloer te isoleren los je dit probleem niet op, maar hou je het tegen. Dit vocht kan in de muren trekken, wat problemen op kan leveren met schimmel. Vergeet dus de ruimte onder je huis niet, zodat je ook hier vochtproblemen tegen kunt gaan.

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel jij zal betalen voor een betere ventilatie in je woning, maak dan gebruik van onze vrijblijvende en gratis vergelijkingstool en ontvang in korte tijd een aantal offertes van leveranciers uit jouw regio.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.