Kosten vocht bestrijden kruipruimte

Eén van de plekken in huis waar vocht vandaan je huis in kan trekken is de kruipruimte. Omdat dit geen gebruikte ruimte is, is de ventilatie vaak slecht en de luchtvochtigheid hoog. En aangezien de temperatuur in kruipruimtes lager is, kan dit vocht niet verdampen en strijkt het neer op materialen die poreus zijn. Hout en bakstenen zijn hier erg gevoelig voor. Als het vocht in de bakstenen trekt, kan het makkelijk naar boven het huis in. Dit is optrekkend vocht. Als het vocht in je hout trekt, kan dit gaan rotten, het hout zwak maken en uiteindelijk doen breken. Ook kan het je houten vloer kromtrekken en schimmel veroorzaken in je huis. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je vocht in je kruipruimte kan verhelpen.

De gevolgen van vocht in je huis

Vocht in je huis kan ernstige gevolgen hebben. Zo is het schadelijk voor je materialen, zoals boven beschreven, maar ook voor je gezondheid. Als er vocht in de muren trekt, kunnen deze gaan schimmelen wat ongedierte aantrekt zoals ratten, muizen, slakken, kakkerlakken en pissebedden. Ook brengen schimmels bacteriën met zich mee. Deze kunnen verkoudheden veroorzaken en met schimmel in je huis kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Allemaal redenen dus waarom het beter is de vochtproblemen in je kruipruimte zo snel mogelijk op te lossen.

De kosten van het bestrijden van vocht in je kruipruimte

Vocht in je kruipruimte heeft meestal te maken met condensatie en dit kan je op twee manieren oplossen. Je kan de bodem van de kruipruimte afdekken, zodat het grondwater niet meer naar boven kan komen, of je kan overgaan tot het isoleren van de onderkant van de vloer. Uiteindelijk is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de kruipruimte voldoende wordt geventileerd. De volgende tabel geeft deze kosten weer voor het uitvoeren van deze werkzaamheden, inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Bodemafsluiting schelpen €25 – €30 per m2
Bodemisolatie EPS parels €18 – €23 per m2
Isolatie onderkant van de vloer €25 – €35 per m2

 

Bodemafsluiting en -isolatie
Deze methodes zijn zeer effectief voor het verlagen van de luchtvochtigheid en het verbeteren van het klimaat in de kruipruimte. Door een materiaal de kruipruimte in te spuiten zoals schelpen of EPS parels, vindt de condensatie in de onderste laag van dit materiaal plaats. De bovenste laag zorgt ervoor dat de kou van beneden niet naar boven gaat, en de warmte van boven, boven blijft. Zo zal je kruipruimte droger worden, waardoor het klimaat in huis ook beter wordt en je ook nog eens voor een isolatie zorgt van de vloer.

 

Isolatie aan de onderkant van de vloer

In plaats van de bodem van de kruipruimte af te sluiten, kan je ook het plafond behandelen, de onderkant van de vloer. Hier kan je een isolatiemiddel tegenaan bevestigen. Veel isolatiemiddelen zijn waterafstotend en zorgen ervoor dat het water niet omhoog kan gaan. Bovendien hou je hier vloerisolatie aan over, wat betekent dat je aanzienlijk minder zal moeten stoken en het leefklimaat beter wordt. Je lost het klimaat in de kruipruimte er niet mee op, maar je zal wel minder last hebben van vocht en kou die via de kruipruimte het leefgedeelte in gaat.

Goede ventilatie is het belangrijkste

Stilstaande lucht is funest in de kruipruimte en soms is het al voldoende om goede ventilatie te installeren. Als de lucht niet kan verversen, kan je niet alleen onaangename luchtjes krijgen in huis, maar kan het vocht ook niet weg. Dit heeft invloed op alles wat zich in de kruipruimte bevindt, zoals houten constructies, leidingen en kabels. Het is niet moeilijk om ervoor te zorgen dat de kruipruimte goed geventileerd wordt. Het installeren van een paar roosters is vaak al voldoende.

Geld besparen op de werkzaamheden

Het is niet erg prijzig om de vochtproblemen in de kruipruimte aan te pakken. Deze ruimtes zijn meestal klein en niet in gebruik. Hierdoor is een nette afwerking niet nodig en het kan snel en effectief worden afgerond. Toch zijn er een paar manieren waarop je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • BTW: op de arbeidskosten van alle isolatiewerkzaamheden is een BTW van kracht van 6 procent in plaats van 21 procent. Ook op het isoleren van je kruipruimte. Dat scheelt toch weer 15 procent.
  • Kwantumkorting: laat de buren weten over je plannen met je kruipruimte. Als zij ook problemen hebben kan je samen de klus aanbieden waardoor je in aanmerking komt voor kwantumkorting. Hoe groter de klus, hoe gunstiger de prijs.
  • Isolatie bespaart: door isolatie aan te brengen bespaar je ook op je stookkosten. Vloerisolatie kan je er binnen 6 jaar al uit hebben waarna je kan beginnen met sparen.
  • Doe het zelf: het afdekken van de bodem van de kruipruimte is niet moeilijk en kan ook zelf gedaan worden, mits de ruimte goed te bereiken is. Ook het ventileren van de kruipruimte kan zonder problemen gedaan worden door een beginnend doe-het-zelver.

Nog meer besparen op de werkzaamheden

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool, kan je tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Je geeft je postcode en de specificaties van de klus door, en de tool kan doelgericht op zoek naar offertes van bedrijven in jouw omgeving. Deze kan je vervolgens zonder je ergens toe te verplichten met elkaar vergelijken en tot een beslissing komen wat betreft het vocht in jouw kruipruimte.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.