Kosten vochtdiagnose

Bij vocht in huis, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Zo is er doorslaand vocht van de buitenkant, opstijgend vocht uit de bodem en condensatie wat zich binnen in huis manifesteert. De eerste tekenen dat je last hebt van vocht in de muren is meestal schimmel. Zie je schimmel, dan is het zaak dat je meteen actie onderneemt. Vocht in huis kan namelijk ernstige schade aanrichten, zowel aan je constructie, als aan je gezondheid.

Vocht is schadelijk

De gevolgen van vocht in je muren zijn groot, als je er niks aan doet. Zo kan het schade aanrichten aan je materialen, zoals een houten constructie die zal gaan rotten en uiteindelijk doorbreken. Ook een houten vloer kan kromtrekken en onherstelbaar vervormen. De schimmel kan plekken achterlaten op je muren, kan je leidingen en bedrading beschadigen en een vervelende lucht kan ontstaan in huis. Ook voor je gezondheid is schimmel schadelijk. Het brengt bacteriën met zich mee die verkoudheid kunnen veroorzaken. Ook kan je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Mensen met reuma en astma zullen meer symptomen ervaren. Ook trekt schimmel ongedierte aan zoals kakkerlakken, pissebedden en muizen.

De kosten van een vochtdiagnose

Het probleem met schimmel is dat het soms ook op plekken zit waar je het niet kan zien. Daarom is het belangrijk dat je meteen een vochtdiagnose laat doen. Het probleem kan namelijk veel groter zijn dan het in eerste instantie lijkt. En hoe langer je het laat zitten, hoe groter de schade dat het kan aanrichten. De volgende tabel geeft de kosten weer van het laten doen van een vochtdiagnose, inclusief BTW.

 

Werkzaamheden Prijs
Vochtdiagnose alleen €100 – €300
Vochtdiagnose en probleem aanpakken Vochtdiagnose is gratis

 

Een vochtdiagnose is dus vaak gratis, mits je met dat zelfde bedrijf in zee gaat om de gevonden problemen op te lossen. Zonder vochtdiagnose heb je geen idee van het probleem en kan je geen offertes aanvragen, maar doe je wel een diagnose, dan moet je hier best veel voor betalen als je besluit een ander bedrijf aan te nemen.

Wat wordt er gedaan tijdens een vochtdiagnose

Tijdens een vochtdiagnose zal een expert eerst kijken naar de schimmel en het vocht. Bevindt dit zich bijvoorbeeld aan de onderkant van de muur, dan is er grote kans dat het vocht van de grond de muren in gezogen wordt. Dit heet opstijgend vocht. Is er schimmel in een slaapkamer boven, dan kan dit vocht zijn dat van buitenaf komt door gaten in de muur (doorslaand vocht), maar het kan ook condensatie zijn als gevolg van slechte ventilatie. Hierna zal de expert een aantal vochtmetingen doen, zoals een calciumcarbide test waarmee gemeten kan worden hoe vochtig de muur precies is. Naar aanleiding hiervan zal een conclusie worden getrokken en geeft de expert een advies over hoe het probleem het beste opgelost kan worden.

De soorten vochtproblemen en de kosten

Voor elk soort vochtprobleem is een andere oplossing. Zo is voor doorslaand vocht verticale vochtwering nodig waarbij de muren waterdicht gemaakt worden door ze te impregneren of te coaten in een waterafstotend middel. Is er last van optrekkend vocht, dan is een horizontale vochtweringsmethode nodig, zoals het injecteren van de muren of het aanleggen van een waterkering. Heb je last van condensatie, dan kan dit liggen aan ventilatieproblemen in huis. De volgende tabellen geven de kosten weer van al deze methodes, inclusief BTW, materialen en arbeidskosten.

 

Horizontale vochtwering kosten

Werkzaamheden Prijs
Buitenmuren injecteren €75 – €100 per meter
Binnen- en buitenmuren injecteren €150 – €200 per meter
Injectie plus reparatie €250 – €300 per meter
Waterkering aanleggen €75 – €150 per meter

 

Verticale vochtwering kosten

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2
Vochtwerende coating aanbrengen €50  – €60 per m2

 

Kosten andere werkzaamheden

Werkzaamheden Prijs
Mechanisch ventilatiesysteem €1500 – €5000
Schimmel verwijderen €25 per m2
Waterkerende folie €2 – €5 per m2

 

Geld besparen op de vochtdiagnose

Het zal lastig zijn geld te besparen op de vochtdiagnose zelf, dit moet gebeuren. Het is wel mogelijk om de kosten van de gehele klus zo laag mogelijk te houden.

  • Kwantumkorting: problemen met vocht zijn meestal niet beperkt tot één huis. Als jij er last van hebt is er grote kans dat de buurman er ook last van heeft. Spreek met de buren en kijk of je niet samen een bedrijf aan kan nemen en zo een lagere prijs kan onderhandelen.
  • Doe het zelf: kleine vochtproblemen zijn soms zelf aan te pakken. Je kan zorgen met roosters dat je slaapkamer beter geventileerd wordt of een vochtwerende coating aanbrengen in je kelder. Ook impregneren kan je zelf doen als je gevel in zeer goede staat verkeert.
  • Doe een gedeelte zelf: je kan ook met het vochtweringsbedrijf spreken en kijken of je een gedeelte zelf kan doen. Denk hierbij na het voorbereidende werk of het opruimen tijdens en na de klus.

Bespaar nog meer door onze vergelijkingstool te gebruiken

Heb je een vochtdiagnose gedaan en ben je jezelf bewust van de aard van het probleem, dan is het je goed recht om ook offertes op te vragen van andere bedrijven. Hier kunnen wij je mee helpen zonder dat je enige verplichting aan dient te gaan. Vul je gegevens en de details van je klus in en de tool zal je binnen een korte tijd een aantal offertes opsturen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kan je vergelijken met de offerte die je zelf al hebt geregeld en zo de juiste beslissing vormen wat betreft jouw vochtprobleem.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.