Vochtige badkamer: oorzaak & oplossing

Vochtproblemen in je woning kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het zijn dat je gevel in slechte staat verkeert dan dat water van buiten je woning in kan komen. Ook is er de mogelijkheid dat het water vanuit de bodem wordt opgezogen je muren in. Condensatie is ook een grote boosdoener en dit komt vaak voor in woningen die goed zijn geïsoleerd maar niet goed worden geventileerd. De meeste vochtproblemen vinden plaats in ruimtes die door hun functie vochtig zijn, zoals de badkamer en de keuken. Hier lees je over de mogelijke oorzaken en eventuele oplossingen voor vochtproblemen in de badkamer.

 

De oorzaken

Het feit dat de badkamer een ruimte is waar veel water wordt gebruikt, betekent niet bij voorbaat al dat je hier te maken moet krijgen met vochtproblemen. Elke keer dat je doucht of een bad neemt worden kleine waterdeeltjes de lucht in gebracht en als je hier geen goede uitweg voor biedt, kunnen deze problemen geven. De volgende drie oorzaken zijn het meest gangbaar bij problemen met vocht in de badkamer.

  • Slechte ventilatie: als je niet zorgt dat de luchtvochtigheid weer snel naar een normaal peil kan komen na een douche of een bad, dan zal er condensatie plaatsvinden. De waterdeeltjes moeten zich ergens vestigen en dit doen ze op koudere oppervlaktes. Dit kunnen de muren zijn, de ramen en het plafond. Hier kunnen ze dan vervolgens ook niet snel genoeg opdrogen, waarna er zich schimmel zal gaan vormen.
  • Slechte verwarming: is je badkamer koud en verwarm je deze niet voldoende, dan kan dit hetzelfde effect veroorzaken als slechte ventilatie. Verwarming van de badkamer helpt mee het water in de lucht te verdampen, voorkomt dus voor een gedeelte condensatie en schimmels.
  • Verkeerde materialen: er zijn ook materialen die meer vocht aantrekken dan andere. Over het algemeen worden deze niet gebruikt in badkamers, maar wanneer je badkamer slecht is aangelegd kun je hiermee te maken krijgen. Keramische tegels en kunststof zijn perfecte materialen voor de badkamer, want deze nemen geen water op. Bakstenen, bepaald natuursteen en stof absorberen het vocht wat kan resulteren in een muffe lucht en schimmels.
  • Doorslaand vocht: als laatste kan het zijn dat er sprake is van doorslaand vocht van buitenaf. Dit is bijna nooit het geval, maar als het probleem zich in de buitenmuur bevindt en je gevel is enigszins verouderd, dan is het mogelijk dat deze niet meer waterdicht is. Regenwater kan dan naar binnen trekken en zichtbaar worden op de binnenmuur.

 

De gevolgen

Het gevolg van vochtproblemen in de badkamer is veelal schimmel. Als badkamers vochtig zijn, en dit vocht kan niet weg, dan is dit voor schimmel de beste plek om zich te vestigen. Deze schimmels zijn niet meer te verwijderen en zullen ook telkens terugkomen als je er niets aan doet. Andere gevolgen zijn langdurige natte plekken op de muren en het plafond, en het ontstaan van een muffe geur.

 

De oplossingen

Gelukkig zijn er voldoende oplossingen beschikbaar waarmee je lelijke schimmelvlekken en onherstelbare schade aan je badkamer kunt voorkomen.

  • Droog en ventileer de badkamer na gebruik: als je de badkamer even droog maakt na gebruik, met een handdoek of een trekker, dan is het al moeilijker voor schimmels om zich te vestigen. Ook in gebieden met hard water is dit goed, want dan zal er minder snel kalkaanslag ontstaan. Als je vervolgens een raam openzet en de vochtige deeltjes in de lucht een uitweg biedt, kom je vaak al een heel eind.
  • Een mechanisch ventilatiesysteem: ook is het mogelijk je badkamer uit te rusten met een ventilator. Deze kun je vinden als handmatige versie, die je dus zelf aan en uit moet doen, maar tegenwoordig zijn er ook ventilatoren beschikbaar die volledig automatisch werken. Ze zullen aangaan als je het licht in de badkamer aan doet en schakelen zichzelf weer uit na een bepaalde tijd (die je zelf in kunt schakelen) of als de luchtvochtigheid weer een normaal niveau heeft bereikt. Kijk dan uit naar een ventilator met een tijdsschakelaar of met een luchtvochtigheidssensor.
  • Geef schimmel geen kans: als zich poreuze materialen in je badkamer bevinden dan is het het beste om deze te verwijderen. Deze materialen werken als sponzen en kunnen water opnemen totdat ze zijn verzadigd. Wil je toch graag bijvoorbeeld bak- of natuursteen in je badkamer, dan kun je deze behandelen met een transparante vernis, wat een waterdichte laag vormt om het materiaal.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om jouw klus voor te bereiden en om erachter te komen hoeveel je zou moeten betalen voor het oplossen van de vochtproblemen in jouw badkamer, is door het vergelijken van offertes. Dit doe je hier snel en gemakkelijk met onze vergelijkingstool. In een korte tijd krijg je dan een aantal offertes toegestuurd van bedrijven uit jouw regio die je kunt vergelijken om tot de beste oplossing te komen wat betreft jouw vochtprobleem.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.