Vochtige kelder: oorzaak & oplossing

Kelders staan bekend om hun problemen met vocht. Dit komt doordat ze zich dicht bij het grondwater bevinden en vaak slecht zijn geventileerd. Als jij wat met je kelder wilt doen, of de vochtproblemen trekken omhoog het woongedeelte in, dan zal je deze snel moeten oplossen, voordat het vocht grotere schade aanricht. Een slecht klimaat in de kelder betekent meteen een slecht klimaat in de ruimte erboven, om maar niet te spreken over schade veroorzaakt door houtrot en schimmel. Hier lees je over de verschillende oorzaken voor vochtige kelders en hoe je hier voorgoed een punt achter kunt zetten.

 

De oorzaken

Vochtige kelders kunnen ontstaan door een aantal oorzaken. Zo kan het zijn dat er scheuren in je muren of je vloer zijn ontstaan waardoor grondvocht makkelijk kan binnendringen. Ook kan het zijn dat de muren of de fundering het grondwater absorberen. Dit trekt dan vaak door naar boven en het woongedeelte in. Slechte ventilatie heeft als gevolg dat het water in de lucht condenseert op de koudere plekken in de ruimte. Dit zijn de muren of de leidingen die door de kelder lopen. En als laatste kan het simpelweg regeninslag zijn geweest, dat door de ventilatieroosters of eventueel de ramen naar binnen is gekomen.

 

De gevolgen

Misschien gebruik je de kelder niet en vergeet je eigenlijk vaak dat hij überhaupt bestaat, maar vochtschade daar kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan het je constructie verzwakken omdat het houtrot en schimmels veroorzaakt. Deze trekken ongedierte aan, zoals muizen en ratten, zilvervisjes, pissebedden en kakkerlakken. Er ontstaat een muffe en ongezonde lucht die je woning in kan trekken en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Hoofdpijn en misselijkheid zijn veel voorkomende klachten en mensen met astma of reuma zullen dit erger ervaren. Trekt het vocht je woongedeelte in, dan kun je ook hier natte plekken en schimmels vinden. Dit is niet alleen lelijk, maar beschadigd bovendien je muren en is dus slecht voor je gezondheid. Het is dus belangrijk regelmatig een preventief kijkje in je kelder te nemen en te bepalen of alles er nog goed uitziet. En een vochtige kelder onder je woning, betekent vaak een aantal problemen erboven en het is dus belangrijk dat je hier snel een oplossing voor vindt.

 

De oplossingen

Om de oplossing voor je probleem te bepalen is het belangrijk om eerst te zien waar het probleem vandaan komt. Soms kun je dit zelf, maar andere keren is het beter om hier een vakman voor in te schakelen. Hier vind je de oplossingen voor de meest voorkomende vochtproblemen in kelders.

  • Ventilatie: en een groot aantal gevallen is er in de kelder sprake van slechte ventilatie. Hierdoor kan de muffe lucht niet weggevoerd worden en worden ververst. Het vocht zal dan condenseren en zich afzetten op de muren en het plafond waar het vervolgens kan gaan schimmelen of je constructie in kan trekken. Goede ventilatie is vrij makkelijk te realiseren door middel van een aantal ventilatieroosters of ramen. De keuze die je maakt hangt af van de functie die je kelder heeft. Heb je behoefte aan meer licht, dan kan een stel ramen een betere oplossing zijn, maar moet je wel rekening houden met inbraakgevoeligheid en regeninval.
  • Regeninslag: vaak kun je zelf wel bepalen of de oorzaak van jouw vochtproblemen te maken heeft met regeninslag. Je zal dan alleen vocht zien als gevolg van de weersomstandigheden buiten en na een droge periode zal dit automatisch weer verdwijnen. Dit is vaak makkelijk en goedkoop op te lossen.
  • Een kelderdichting: is er sprake van scheuren in de muren en de vloer, dan kan een volledige kelderdichting een oplossing zijn. De muren en de vloer worden dan behandeld met een waterdichte cementlaag waardoor ze een complete bescherming bieden tegen vocht van onder en van de zijkant. Dit is echter en grondige ingreep en dus ook kostbaar.
  • Injectie van de muren: heb je te maken met optrekkend grondvocht dat wordt geabsorbeerd door de muren, dan kun je een waterafstotende gel laten injecteren rond de basis van de muren. Deze gel houdt het water tegen zodat het niet verder omhoog kan kruipen waarna je muren zullen uitdrogen en je geen vocht meer zal vinden in je leefgedeelte.
  • Een drainagesysteem: dit systeem verwijdert overtollig water uit de kelder meteen door middel van een buizennetwerk onder de grond. Dit is goedkoper dan een volledige kelderdichting en in combinatie met goede ventilatie zal je zo nooit meer last hebben van vocht in de kelder.

 

Vergelijk offertes

Wil je voor altijd van je vochtprobleem af in je kelder en ben je benieuwd hoeveel je hiervoor zou moeten betalen? Dan kun je dit achterhalen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool kan je snel en makkelijk aan een aantal offertes toesturen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens op de punten die jij belangrijk vindt om tot de beste oplossing te komen voor het vochtprobleem in jouw kelder.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.