Vochtigheidsgraad in huis

Als je je al een tijdje moe voelt, misselijk bent en problemen hebt met ademhalen, dan kan dit het gevolg zijn van een te hoge luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid binnen niet optimaal is, dan ondervind je hier problemen van. Dit wordt gemeten door te kijken naar het aantal vochtdeeltjes in de lucht in combinatie met de temperatuur en de luchtdruk. Ligt dit tussen de 40 en de 60 procent, dan is het vochtgehalte in de lucht optimaal. Is deze echter te hoog of te laag, dan kun je gezondheidsproblemen ervaren. Hier lees je alles over de vochtigheidsgraad in huis, de mogelijke oorzaken van een te hoog of te laat percentage vocht in de lucht en hoe je dit kunt verhelpen.

Wat is de vochtigheidsgraad en hoe kun je dit meten?

De vochtigheidsgraad geeft dus het relatieve percentage vocht weer dat zich in de lucht bevindt. Dit is afhankelijk van de temperatuur (warme lucht kan meer vocht vasthouden) en van de luchtdruk. Dit wordt gemeten met een hygrometer en deze kun je voor weinig geld al aanschaffen. Hoe hoger het percentage, hoe meer vocht zich in de lucht bevindt.

 

Een te lage vochtigheidsgraad

Wanneer de hygrometer een percentage van onder de 40 procent laat zien, spreken we van een lage luchtvochtigheidsgraad. Dit komt eigenlijk alleen tijdens de winter voor, omdat de lucht dan kouder is en dus minder vocht kan vasthouden. Een te lage luchtvochtigheidsgraad is niet schadelijk voor je gezondheid, maar kan wel irritatie veroorzaken, een droge huid en droge ogen. Vaak is dit het geval van een gebrek aan natuurlijke ventilatie in combinatie met een verwarming die hoog staat. Je kunt dit oplossen door een betere ventilatie te realiseren binnenshuis.

 

Een te hoge vochtigheidsgraad

Komt het percentage vocht in de lucht boven de 60 procent, dan is er sprake van te veel vocht in de lucht. Dit heeft ernstigere gevolgen, zowel voor je gezondheid als voor je woning. Houdt dit langdurig stand, dan kun je misselijk worden, hoofdpijn krijgen, moe worden en last krijgen van je luchtwegen. Daarnaast kan er binnenshuis schimmel ontstaan dat tot infecties kan leiden en allerlei ongedierte aantrekt. Denk hierbij aan pissebedden, kakkerlakken, muizen, huisstofmijt en zilvervisjes. Deze schimmel is lelijk, ongezond en kan de structuur van je woning ook aantasten als je niet tijdig een oplossing vindt.

 

De oorzaken van een te hoge vochtigheidsgraad

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan te maken hebben met condensatie, doorslaand- en optrekkend vocht of een lekkage.

  • Condensatie: vooral woningen met een goede isolatiewaarde kunnen problemen ondervinden met condensatie. Dit ontstaat als het vocht in de lucht niet kan worden afgevoerd. Het zal zich dan gaan vestigen op de koudere oppervlakten van de woning en hier de muren indringen en schade aanrichten. Je kunt dit oplossen door je woning beter te ventileren en de lucht regelmatiger te verversen.
  • Doorslaand vocht: is er sprake van doorslaand vocht, dan duidt dit op een probleem met je gevel. Deze is dan niet meer waterdicht waardoor tijdens een regenbui water kan doordringen en je binnenmuren bereikt. Dit type vochtprobleem herken je doordat het vocht zich op verschillende hoogtes op de muren kan bevinden. Je zal je gevel dus moeten laten repareren en zijn er meerdere lekkages, dan is soms een gevelrenovatie een beter idee. Ook is het impregneren van de gevel een optie of kun je deze volledig opnieuw laten bekleden.
  • Optrekkend vocht: als het grondwater te hoog staat kan het zijn dat je muren dit absorberen. Deze werken als een spons en zullen langzaam steeds meer water opzuigen. Dit herken je doordat het vocht zich aan de onderkant van de muren begint te vormen. Je kunt dit oplossen met een waterwering of door het injecteren van een waterafstotende gel.

 

Verbeteren van de ventilatie

Een slechte luchtvochtigheid is in vele gevallen op te lossen door de ventilatie te verbeteren. Je kunt regelmatig een aantal ramen tegen elkaar openzetten of ventilatieroosters toevoegen in de ramen, maar vooral in goed geïsoleerde woningen is dit niet altijd genoeg. Bovendien is dit bij slecht weer ook niet altijd mogelijk. Wil je een constante toevoer van frisse lucht in huis, dan kun je het beste een mechanisch ventilatiesysteem laten installeren. Er zijn verschillende systemen op de markt. Ventilatiesysteem B en C zijn halfautomatisch en zorgen respectievelijk voor een mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer, of een natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht. Ventilatiesysteem D is een volautomatisch systeem dat door middel van een ingewikkeld buizensysteem een constante luchtstroom door de woning creëert.

 

Vergelijk offertes

Het vergelijken van offertes is de beste manier om erachter te komen wat de markt te bieden heeft op het gebied van ventilatiesystemen en vochtbestrijding. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving die je vervolgens kunt gebruiken bij het maken van de juiste beslissing omtrent het verbeteren van jouw luchtvochtigheidsgraad.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.