Vochtproblemen gezondheid

Vocht in huis kan voor allerlei problemen zorgen. Er kan schimmel en rot ontstaan wat vervolgens je constructie verzwakt. Ook trekt vocht allerlei ongedierte aan die vervolgens schade kunnen aanrichten en uitwerpselen achterlaten. Ook voor jouw gezondheid heeft dit gevolgen. Het is dus belangrijk dat je vochtproblemen snel oplost, voordat jouw gezondheid hierdoor verslechtert.

Wat zijn de symptomen?

Gezondheidsproblemen in vochtige woningen worden vaak veroorzaakt door de slechte lucht die je daardoor inademt. De luchtvochtigheid gaat omhoog en schimmels of zwammen brengen schadelijke deeltjes en allergenen de lucht in. Is er sprake van optrekkend grondwater, dan kan het zijn dat er salpeteraanslag op de muren wordt gevormd, wat de kwaliteit van de lucht ook niet bevordert. Wat je zou kunnen merken is een algemeen gevoel van moeheid en irritatie. Ook kun je vaker last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Problemen met de luchtwegen zijn dan ook niet ongewoon en in sommige gevallen kan dit leiden tot een infectie. Mensen met allergieën zullen de symptomen als erger ervaren, vooral ook omdat vocht huismijt aantrekt. Reuma- en astmapatiënten krijgen meer last van hun aandoening als ze zich in een vochtig huis bevinden.

Een geleidelijk proces

De meeste gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door optrekkend vocht. Dit kan soms jaren onbemerkt blijven, omdat dit erg traag de muren intrekt vanuit het grondwater. De gezondheidsproblemen zullen dus ook klein beginnen en geleidelijk erger worden. Zo geleidelijk, dat je hier soms helemaal geen erg in hebt. Vaak wordt pas opgemerkt dat er een probleem is met vocht wanneer het de woonruimte in trekt en hier schimmel begint te vormen.

Andere problemen

Naast gezondheidsproblemen zijn er ook andere problemen die voortkomen uit vochtige muren. Je pleisterwerk zal afvallen en je behang gaat bladeren. Ook kunnen er plekken ontstaan op het plafond en na verloop van tijd kan hier schimmel ontstaan. Naast schimmel groeien algen ook graag op natte plekken zowel als huiszwam. Deze zwam is erg hardnekkig, tast je constructie en materialen aan en staat erom bekend erg moeilijk te verwijderen te zijn. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je dit kunt oplossen.

Het identificeren van het probleem

Allereerst is het belangrijk te bepalen waar het vocht vandaan komt. Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt herkennen aan bepaalde symptomen.

  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht herken je doordat het langzaam aan de basis van de muur ontstaat. Doordat het grondwater betreft zal je hier vieze plekken kunnen zien, witte salpeteraanslag of schimmel.
  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht komt de gevel binnen van buiten. Zijn je buitenmuren oud of is er een barst ontstaan, dan kan regenwater makkelijk je woning binnenkomen en doordringen tot je binnenmuren. Doorslaand vocht herken je doordat het zich op verschillende hoogtes op de muur kan bevinden. In een periode van droogte, zoals in de zomer, zal de vochtplek dan ook weer kleiner worden of verdwijnen.
  • Condensatievocht: goed geïsoleerde woningen staan erom bekend problemen te hebben met condensatie. Dit is omdat de luchtcirculatie slechter is en de waterdeeltjes geen uitweg hebben behalve op koude oppervlakten. Doe je hier niets aan, dan kan er op den duur schimmel ontstaan omdat dit water je muren intrekt.

Een vochtdetectie

De volgende stap is het inschakelen van een vochtbestrijdingsexpert. Deze zal allereerst een vochtdetectie uitvoeren. Met gespecialiseerd gereedschap kan hij dan niet alleen bepalen waar het vocht vandaan komt, maar ook wat de omvang is van de schade en hoe diep het vocht de muur is binnengedrongen. Naar aanleiding van zijn vindingen, zal hij dan een voorstel doen over hoe je je vochtproblemen het beste aan kunt pakken.

Mogelijke oplossingen

Er zijn verschillende technieken waarmee je jouw vochtproblemen kunt oplossen. Optrekkend vocht komt vaak voort uit het afwezig zijn van een waterkering en deze kun je alsnog laten plaatsen. Ook kun je je muren laten injecteren met een waterafstotende gel. Bij doorslaand vocht kun je overgaan tot het impregneren van de gevel of de buitenmuren beschilderen met een vochtwerende verf. Soms is een reparatie van de gevel noodzakelijk en in de ergste gevallen een volledige renovatie. Problemen met condensatie los je makkelijk op door een betere ventilatie te realiseren in je woning. Dit kan door de ramen regelmatig open te zetten, maar hierdoor gaat veel warmte verloren en ben je beperkt tot droge dagen. Een mechanisch ventilatiesysteem kan dan uitkomst bieden en geeft je ongeacht de weersomstandigheden altijd frisse en verse lucht in huis.

 

Vergelijk offertes

Wil je jouw vochtprobleem laten oplossen door een vochtbestrijdingsexpert, dan kunnen we je hier in contact brengen met deze specialisten. Gebruik onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en je zal in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en gebruiken bij het maken van een beslissing omtrent jouw vochtprobleem. Voor de gezondheid van jou en van je woning, kun je beter zo snel mogelijk zorgen dat deze worden opgelost.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.