Vochtwerende verf

Als je last hebt van vocht in huis en er ontstaat schimmel op de muren, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen is vochtwerende verf dan een oplossing, maar vaker is dit meer een preventieve maatregel en moet je eerst het onderliggende probleem aanpakken. Hier lees je over de functie van vochtwerende verf en in welke gevallen dit wel of niet kan helpen bij het oplossen van je vochtprobleem.

Wat is vochtwerende verf?

Vochtwerende verf wordt gebruikt om een bescherming te vormen voor muren die vaak in contact staan met vocht. Denk hierbij aan de muren van de badkamer of de keuken, of ook de buitenmuren. De verf zorgt ervoor dat kleine gaatjes en poreuze oppervlakten worden gedicht en het water niet in de muren kan trekken en hier schimmel kan veroorzaken. De verf is dus niet geschikt voor situaties waarin het vocht van binnenin de muren naar buiten komt. In die gevallen is het beter om eerst het onderliggende probleem aan te pakken.

Wanneer is vochtwerende verf geschikt?

Vochtwerende verf is in sommige situaties een simpele en goedkope oplossing voor je vochtprobleem.

  • Doorslaand vocht: is er sprake van doorslaand vocht, dus vocht wat van buitenaf je gevel binnenkomt, dan kun je je gevel opnieuw verven met vochtwerende verf. Dit is alleen effectief als er geen grote scheuren of barsten in de gevel zitten. Is je woning oud en ben je bang dat er doorslaand vocht kan ontstaan, dan kun je de verf ook preventief aanbrengen. Grotere problemen met de gevel moeten eerst worden gerepareerd.
  • Vocht in de keuken of badkamer: muren zijn van nature poreus en pleister ook. Deze trekken dus veel vocht aan en werken als een spons. In natte ruimtes zal je deze muren moeten beschermen tegen dit vocht, zodat het niet in kan trekken. In de keuken of de badkamer komt door douchen of koken veel vocht vrij en dit zijn de ruimtes in huis met de hoogste luchtvochtigheid. Door de muren preventief te behandelen met vochtwerende verf kun je voorkomen dat dit vocht de muren intrekt. Je kunt dit het beste doen in combinatie met goede ventilatie.

Wanneer is vochtwerende verf niet geschikt?

Er zijn ook vochtproblemen die niet kunnen worden opgelost met vochtwerende verf. Deze zal je eerst moeten aanpakken waarna je vervolgens alsnog de verf kunt gebruiken als bescherming in de toekomst.

  • Condensatievocht: als je een goed geïsoleerde woning hebt dan kan de warmte minder goed weg, maar is er ook sprake van een slechtere luchtcirculatie. Het vocht dat door te koken, te douchen, te zweten en te ademen de lucht in wordt gebracht kan dan geen uitweg vinden. Dit vestigt zich vervolgens op de koudere oppervlaktes in huis als condensatie. Is dit bij jou het geval, dan zal vochtwerende verf ervoor zorgen dat het condensatievocht niet de muren in kan trekken, maar heb je wel nog steeds een vochtprobleem. De oplossing hiervoor is goede ventilatie en in goed geïsoleerde woningen kun je dit het beste realiseren door een mechanisch ventilatiesysteem aan te laten leggen.
  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht is een groot probleem in Nederland. Dit wordt veroorzaakt door het grondwater dat vervolgens de muren intrekt en het woongedeelte bereikt. Dit kenmerkt zich doordat het aan de basis van de muren ontstaat. Optrekkend vocht komt dus van binnenuit en vochtwerende verf kan dit probleem dan ook niet oplossen. Je zal eerst een vochtafstotende gel moeten laten injecteren in je muren of een waterkering moeten laten aanbrengen, voordat je over kunt gaan tot het herstel van de schade. Dit kun je doen met vochtwerende verf, maar als er geen sprake is van vocht van buitenaf, dan is dit in principe niet nodig.
  • Lekkages: net als optrekkend vocht, komen lekkages vaak vanuit de binnenkant van de muren waar een defect is ontstaan in het leidingennetwerk. Vochtwerende verf kan ook hier geen oplossing bieden en is het repareren van de lekkage de enige uitweg.

De identificatie van het probleem

Voordat je je schimmel gaat verwijderen en overschilderen met vochtwerende verf is het dus wel verstandig om vast te stellen waardoor het vocht is ontstaan. Bevindt dit zich op verschillende hoogtes op de muur, dan is er vaak sprake van doorslaand vocht en kun je overwegen je gevel opnieuw te verven. Condensatievocht bevindt zich op koudere oppervlakten en moet verdwijnen als je de ruimte goed ventileert. Optrekkend vocht ontstaat aan de basis van de muren. Wil je zeker weten wat jouw probleem precies is, dan kun je dit door een vochtbestrijdingsexpert laten onderzoeken. Deze zal middels een vochtdetectie bepalen wat de aard is van jouw probleem, waarna je kunt gaan zoeken naar een oplossing.

Vergelijk offertes

Heb jij een probleem met vocht en wil je dit laten onderzoeken? Of wil je je gevel of woning laten behandelen met vochtwerende verf? Dan kun je hier een aantal offertes opvragen bij verschillende bedrijven uit jouw regio. Onze vergelijkingstool is gratis en vrijblijvend en een perfect hulpmiddel tijdens de planfase van jouw klus.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.