Waarom een waterkering

Problemen met optrekkend vocht komen in Nederland helaas erg vaak voor. Omdat we voor een gedeelte onder het zeeniveau leven en het grondwater over het algemeen erg hoog ligt, zijn onze woningen ook gevoelig voor bodemvocht. Nieuwbouwwoningen zijn hier volledig op voorbereid, maar in oudere huizen kan dit tot problemen leiden. Het vocht kan de kruipruimte inkomen, kan plassen veroorzaken in de kelder en kan ook de fundering en de muren intrekken en uiteindelijk het woongedeelte inkomen. Hier lees je over hoe een waterkering optrekkend vocht voorgoed kan tegenhouden. 

De oorzaken en kenmerken van optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt dus voort uit het grondwater dat steeds verder de muren intrekt. Vochtige muren zijn ongezond en schimmel en zwammen houden van die omstandigheden. Het kan het leefgedeelte inkomen en daar schade aanrichten. Je herkent optrekkend vocht doordat het allereerst zichtbaar wordt aan de basis van de muren. Hier kan schimmel ontstaan en zal het behang afbladderen of het pleisterwerk loslaten. Pleisterwerk is van nature poreus en neemt dus veel vocht op. Hoe dunner de muren en hoe poreuzer de materialen in en op je muren, hoe groter het probleem en hoe sneller het vocht omhoog zal komen.

 

Wat is een waterkering?

Een waterkering is een kunststoflaag die aan de basis van je muren direct tussen de eerste twee rijen stenen wordt aangebracht. Andere materialen die hiervoor kunnen worden gebruikt zijn metalen golfplaten, hydraulische mortel of DPC-folie. Deze laag houdt het vocht voorgoed tegen, maar dit is wel een erg ingrijpende maatregel waarbij een rij stenen volledig uit je muur moet worden verwijderd. Huizen die gebouwd zijn na 1980 hebben deze waterkering standaard al ingebouwd en is jouw woning daarna gebouwd, dan heb je dit dus hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Slecht gebouwde woningen, woningen van voor 1980 en woningen met een slechte kwaliteit waterkering kunnen wel baat hebben bij dit systeem.

 

De voor- en nadelen

Het laten aanbrengen van een waterkeringen heeft zowel voor- als nadelen. Zo kun je er naderhand zeker van zijn dat je geen last meer zal hebben van optrekkend vocht. En deze oplossing is permanent, er zal nooit sprake zijn van een vermindering van het effect. Daar staat wel tegenover dat de werkzaamheden intensief zijn en veel tijd in beslag zullen nemen. Ook is het niet de goedkoopste methode en zal je een flinke investering moeten maken om de waterkering te laten plaatsen.

 

De kosten

Het laten plaatsen van een waterkering kost tussen de €75 en €150 per strekkende meter. Dit is afhankelijk van de dikte van de muren. Deze prijs komt voor een groot gedeelte tot stand doordat de werkzaamheden arbeidsintensief zijn en relatief lang duren. Ook is dit specialistenwerk en betaal je voor ervaring. Als dit echter niet goed wordt uitgevoerd kun je permanente schade ondervinden aan je muren en kan de waterkering niet goed werken. Je kunt het beste dus een bedrijf inschakelen dat je vertrouwt, bijvoorbeeld een erkend bedrijf, zodat je naderhand niet tegen problemen aanloopt.

 

Eventuele alternatieven

Een goedkoper alternatief en een methode die aanzienlijk minder ingrijpend is, is het laten injecteren van je muren met een waterafstotende gel. Deze gel zet ter plekke uit en wordt hard, waardoor het een ondoordringbare laag vormt tussen het vocht en de rest van de muur. Ook hoeven bij deze methode geen breekwerken te worden uitgevoerd. Een nadeel is echter dat deze gel na verloop van tijd zijn werking verliest en dat je dit dus opnieuw zal moeten uitvoeren. Een waterkering is wel definitief en biedt permanente bescherming, maar is dus wel aanzienlijk duurder. De keuze die je maakt wat betreft de methode zal dus voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van je budget.

 

De gevolgen van vochtproblemen

Als jij te maken hebt met optrekkend vocht dan is het wel belangrijk hier meteen iets aan te doen. Laat je de situatie onbehandeld dan zal het vocht steeds verder omhoogtrekken en daar schimmel veroorzaken. Ook kan het rot veroorzaken als het in contact komt met hout waardoor dit zwak wordt en zijn kracht verliest. Schimmel op de muren brengt onherstelbare schade met zich mee en veroorzaakt vlekken die niet kunnen worden verwijderd. Los je de problemen met optrekkend vocht niet op tijd op, dan zal je dus ook meer geld moeten besteden aan het herstellen van de schade. Schimmel veroorzaakt slechte lucht die, als we het inademen, misselijkheid en hoofdpijn kan veroorzaken. Voor mensen met astma kan dit betekenen dat de symptomen verergeren en reumapatiënten zullen meer pijn ervaren. Schimmel trekt ook allerlei ongedierte aan, zoals zilvervisjes, ratten en muizen, pissebedden en kakkerlakken.

 

Vergelijk offertes

Wil je achterhalen hoeveel jij precies zal moeten betalen voor het laten plaatsen van een waterkering, dan kun je hier onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving en hier betaal je verder niets voor. De offertes kun je vervolgens gebruiken bij het maken van een beslissing omtrent de juiste oplossing van jouw vochtproblemen.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.